[De Neus] Een echte vent is WUR-student!

Nieuws met een luchtje.
Straks willen ze van de Zaaijer een ook vrouw maken.’ Foto Resource

De mannelijke student in Wageningen sterft uit. Tijd voor actie, vindt hoogleraar Diervoeder Jan van Dittum.

En weer steekt WUR ergens bovenuit. Dit keer is het de feminisatie van de studentenpopulatie. Nergens studeren in verhouding zoveel vrouwen als in Wageningen. Liefst 58 procent van de eerstejaars is vrouw. Leuk toch? Nou, niet echt, vindt Van Dittum. Het gaat te hard, zegt hij. ‘In dit tempo studeren er over vijftig jaar alleen nog maar vrouwen in Wageningen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?’

Met de komst van vrouwen bij Diervoeder, veranderde ook het onderwerp van studie. Van Dittum kijkt met weemoed terug op de jaren dat het bij Animal Sciences uitsluitend over koeien en varkens ging. Dat waren nog eens tijden.

Ik heb niks tegen vrouwen. Zelfs mijn beste vriend heeft er eentje

‘Boerenjongens onder elkaar. Pilsje erbij, een beetje höken.’  Het ging volgens hem mis toen ook de landbouwhuisdieren in beeld kwamen.  ‘Paarden’, zegt hij misprijzend. ‘Daar heb ik niks mee. Ze smaken ook naar niks.’

Begrijp hem niet verkeerd. ‘Ik heb niks tegen vrouwen. Zelfs mijn beste vriend heeft er eentje. Maar de balans is zoek. Het Wageningse ecosysteem is hard op weg naar een kantelpunt. En je weet wat het is met kantelpunten: er is geen weg terug.’ En dus kiest Van Dittum voor actie. Wageningen heeft meer mannelijke studenten nodig.

De bezorgde hoogleraar weet ook al hoe hij het aan wil pakken. ‘De eerste stap is dat ik Arthur Mol wil opvolgen als de nieuwe rector magnificus.’ De lobby is, zo vertrouwt hij Resource toe, in stilte al in volle gang. ‘En als ik rector ben, laat ik WUR een grootscheepse landelijke campagne starten.’ Een slogan heeft hij al bedacht: Een echte vent is WUR-student!

‘Kijk,’ zegt Van Dittum, ‘dat beeld van de Zaaijer staat niet voor niks voor ons hoofdgebouw. Daar is destijds goed over nagedacht, denk je niet? Straks willen ze ook nog dat we daar een vrouw van gaan maken. Of zelfs geen van beide.’ Dat zal onder zijn bewind niet gebeuren, belooft hij. ‘Maar goed, eerst maar eens even rector worden.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.