Column Steven: Met een koude plens de vakantie in

Luierend in Limburg leidt het gedrag van een haan tot schokkende inzichten.

Fier overeind, borst vooruit. Hij hield mij in de gaten. De haan was tussen mij en de kip in gaan staan om haar te beschermen. Ik was een weekend naar Limburg gekomen om te liggen luieren en lummelen, niet om op kippen te jagen. De kip en de haan hadden niets van mij te vrezen.

Desalniettemin deed de haan zijn best: hij was zijn positie continue aan het optimaliseren en leek zo gefocust als een haan maar kan zijn. ‘Beste haan,’ sprak ik hem in mijn hoofd toe, ‘chill, ontspan, waar maak je je druk om?’ Al zijn doelen en prioriteiten waren alleen logisch voor de haan zelf, en misschien voor de kip. Maar zijn inspanningen en bezigheden waren in de wereld buiten hem vrij betekenisloos, mijmerde ik, en welbeschouwd niet echt noodzakelijk.

Eigenlijk net mensen.

Die gedachte was een mentale plens koud water in mijn gezicht. Dat mijn rondfladderende gedachten over de kip en de haan als een boemerang zouden terugkomen, caught me off guard. Studie en werk houden ons bezig, en flink ook. Wat op het ene moment heel belangrijk lijkt, kan op een ander moment helemaal niet zo noodzakelijk meer lijken voor de gang van zaken in het universum. Waar maak ik mij eigenlijk druk om? Gezien onze gelijkenis, was minder dedain richting de haan en de kip op zijn plaats.

Gezien onze gelijkenis, was minder dedain richting de haan en de kip op zijn plaats

Meestal, zeker op de universiteit, hebben onze dagelijkse inspanningen meer betekenis in de wereld buiten ons dan die van de haan. Maar stress, of overdreven inspanning tot rug-, nek- of oogklachten volgen, is welbeschouwd ook echt niet noodzakelijk. En deze wijsheid in elke vezel voelen van je lichaam, dat is wat een goede vakantie met je kan doen.

Misschien ben je nog hard aan het leren voor die herkansingen, maar het is bijna vakantie. Geen twee uur lange colleges meer. De spanningsboog mag worden ingekort. In lijn met deze gedachte houd ik het kort: ga lekker lummelen en wees voorzichtig met kip- of haanvergelijkingen. Goede vakantie!

Steven (25) doet een master Economie en Beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Meer columns:

Tags:
#Column

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.