[De Neus] De student van het jaar is…

Nieuws met een luchtje.
Foto Guy Ackermans

Emma Nalan, derdejaars student Food Technology. Naast de Teacher of the Year-prijs werd dit jaar voor het eerst ook de Student of the Year (SOTY) aangewezen. Emma kwam als beste uit de bus door een combinatie van behaalde cijfers, evaluaties door docenten en haar studiementaliteit. De jury reikte haar afgelopen woensdag de prijs uit: een tray Klok-bier.

Emma reageerde enigszins verbaasd op het winnen van de prijs. ‘Wow, dit had ik echt niet verwacht! Ik heb namelijk maar net mijn eerste jaar gehaald en mijn cijfers zijn best wel gemiddeld.’ Volgens Barnold Echt, onderwijsdecaan en hoofd van de jury, is dat ook precies wat haar zo goed maakt. ‘Vanwege de prestatiedruk zitten veel studenten met de handen in het haar. De combinatie van een rijk sociaal leven, twee keer per week sporten, op gezette tijden eraan denken je ouders te bellen én daarnaast ook nog eens hoge cijfers halen, dat is gewoon te veel. Je ziet dat veel studenten kampen met stress en burn-outverschijnselen. Het is dus voor de mentale gezondheid veel beter om bij alle vlakken voldoende te presteren, maar niet uit te blinken. Nalan is wat dat betreft een voorbeeld voor alle studenten.’

Ze levert opdrachten soms te laat in, maar is daar gewoon eerlijk over.

Docenten zijn erg te spreken over Emma’s gedrag tijdens colleges. Docent Food Microbiology Henk Kebap: ‘Emma maakt notities tijdens colleges en vraagt af en toe of de stof belangrijk is voor het tentamen. Ze levert opdrachten soms te laat in, maar ze zegt gewoon eerlijk dat ze te laat is gestart en verzint geen smoes zoals ‘mijn oma is overleden’. Op vrijdag ziet ze er vaak nogal gaar uit en dat is ook helemaal prima. Brak in de collegezaal zitten is een cruciaal onderdeel van je studententijd. Veel mensen denken daar later met nostalgie aan terug.’
Emma weet nog niet wat ze met de prijs gaat doen. ‘Het liefst zou ik gewoon vanavond alles opdrinken met mijn huisgenoten, maar misschien kan ik beter wachten tot eind van de maand als mijn rekening bijna leeg is.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.