De Bijbaan: Lisa geeft les

'Zelf vind ik paaldansen vooral tof als krachtsport en danssport.'
Foto Sebastiaan Ploemacher

Wie:  Lisa van Malssen (24)
Wat: Paaldansdocent
Waarom: Lisa kan in de lessen haar passie doorgeven
Uurloon: 20 euro (netto)

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Lisa van Malssen, (24) masterstudent Plant Sciences. Lisa is paaldansdocent bij De Bongerd en sportschool Easy Active.

‘Ik geef privétraining, wedstrijdtraining en groepslessen. Het is hard gegaan: ik begon pas drieënhalf jaar geleden met paaldansen. Daarvoor was ik fanatiek bezig met krachttraining en moderne dans. Eigenlijk is paaldansen een soort combinatie van deze twee sporten, dus ik kon het snel oppakken. Allegra, de paaldansvereniging van Wageningen, organiseert mentorlessen waar gevorderde leden de beginners helpen. Daar heb ik laagdrempelig kennis gemaakt met lesgeven in paaldansen en inmiddels ben ik twee jaar docent.

Paaldansen is leuk, maar ook pijnlijk

Het is zo leuk mijn passie door te geven en anderen te helpen om verder te komen in de sport. In mijn lessen gebruik ik vaak choreografieën. Dat lijkt het meest op moderne dans, maar dan met een paal erbij. Andere hoofdonderdelen van mijn trainingen zijn flexibiliteit en krachttraining. Flexibiliteit is belangrijk om blessurevrij te blijven. Ik ben zelf hypermobiel: mijn gewrichten zijn te beweeglijk. Dat klinkt misschien handig, maar dat is het niet. Het maakt mij gevoeliger voor blessures. Tijdens de backflip on the pole, een hele toffe move, ging onlangs nog mijn knie uit de kom. Het blijft uitkijken.’
‘Ik geef les aan verschillende groepen, met mensen van allerlei leeftijden en achtergronden. Maar de mannen in mijn lessen zijn op één hand te tellen. Tja, hoe komt dat? Paaldansen is heel leuk, maar het is ook wel eens pijnlijk. Ik denk dat de hogere pijngrens van vrouwen het lage aantal mannen kan verklaren. Maar natuurlijk is het ook het imago van paaldansen. Het komt oorspronkelijk uit de strippercultuur. De ‘sexy kant’ is ook een kunst op zichzelf, iets artistieks. Alle vormen zijn valide. Zelf vind ik paaldansen vooral tof als krachtsport en danssport. Ook houd ik van het nadenkwerk dat bij de technieken hoort. Ik kom wel eens na een lange dag op de universiteit een beetje gefrituurd aan bij de les, maar ik ga altijd helemaal opgeladen weer naar huis.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.