Zelfs in vrije tijd in ‘biologenstand’

Biologie-student Leonie Postema (20) over de vijftigste editie van de legendarische Pyreneeën-excursie.
Leonie Postema tijdens veldwerk in de Pyreneeën. Foto Doris Verlinden

De eerste week van de excursie zit erop als Postema tijd vindt voor een belletje. ‘We zijn net van locatie gewisseld. De eerste week zaten we aan de kust bij Tuchan. De omgeving daar is prachtig en de voorzieningen van ons verblijf waren top, met heerlijk eten. Inmiddels zijn we bij Bolquère aangekomen, onze tweede locatie, die hoger in de bergen ligt. Het eten is hier wat minder, maar er is onbeperkt wijn. Sommige mensen moeten daar wel een beetje aan wennen. Aan de andere kant: met een beetje uitwaaien op de berg is die brakheid zo weer weg.’

De middag na de verhuizing naar Bolquère zijn de studenten vrij. ‘Ik ben de omgeving gaan verkennen en mijn hoofd ging direct in ‘biologenstand’: voor ik het wist was ik planten aan het determineren.’ De dag erna stonden er alweer twee excursies op het programma. ‘Vandaag zijn we op de mooiste locatie geweest tot nu toe in een prachtige vallei. Ik liep wat sneller dan anderen, dus kon ik vaak pauzeren om op de rest te wachten. Dan kijk je om je heen en is het genieten geblazen. Want ondanks dat we constant bezig zijn, is het hier zo mooi dat het haast onmogelijk is om niet te genieten.’

Wimereux

Hoe intensief is de excursie? ‘Biologiestudenten vergelijken dit altijd met Wimereux, een excursie in het noorden van Frankrijk. Die is écht intens, omdat je daar ook minder tijd hebt. De sfeer hier is wat relaxter, omdat je twee weken de tijd hebt om alles te leren. Maar het verschilt per persoon: voor de ene is het hier bijna een soort vakantie, terwijl de ander zich al druk maakt over het tentamen.’ Het programma zit behoorlijk volgepropt, vertelt Postema. ‘Overdag zijn er excursies of zijn we met ons eigen onderzoeksproject bezig. Officieel staat er maar één vrije dag op het programma: de zelfstudiedag voor het tentamen.’

Gelukkig is er na het avondeten tijd voor ontspanning, vertelt Postema. ‘Soms maken we een avondwandeling en op twee avonden hebben we een groot wit scherm opgehangen en een lamp aangezet om nachtvlinders te zoeken. Dat zijn vrijwillige activiteiten in een relaxte sfeer voor mensen die het leuk vinden. Ook zitten we vaak op het terras van de camping met een spelletje en een biertje erbij of we spelen tafeltennis en tafelvoetbal. Iedereen vermaakt zich wel.’

Sneeuw

Naast de excursies voeren studenten in kleine groepjes ook hun eigen onderzoeksproject uit. ‘Mijn groepje kijkt naar het effect van sneeuw op de biodiversiteit boven de boomgrens. Er is afgelopen jaar wel iets minder sneeuw gevallen. Daarvoor was het lang droog, dus het gebied zal erg uitgedroogd zijn. We hopen op 2300 meter hoogte sneeuw te vinden, anders moeten we nog een stukje doorlopen. Ons idee is om twee ‘plotjes’ te maken: een waar de sneeuw recent gesmolten is en de ander een paar meter verderop, waar de sneeuw al langer weg is. Dan kunnen we kijken of er verschillen zijn in biodiversiteit van planten en insecten. Ik ben benieuwd.’

Daarnaast is Postema bezig met haar eigen project: planten verzamelen. ‘Ik ben daarmee begonnen door het vak Biodiversity of the Netherlands. We hebben plantenpersen, kranten en karton bij ons, dus ik kan hier zelf planten drogen. Die verzamel ik tijdens excursies. Dat is iets waar ik heel blij van word.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.