[De Neus] Make WUR Green Again!

Nieuws met een luchtje.
De eerste parkeerplaatsen worden alvast gesaneerd. Foto Resource

Dat is even schrikken. De groenste universiteit van Nederland is niet langer de meest duurzame. Bij lange na niet zelfs. Na jarenlang de SustainaBul in de wacht te hebben gesleept, is WUR dit jaar afgezakt naar plek zes. Het heeft geleid tot geween en tandengeknars in de bestuurskamer van voorzitter Houkje Sjeimovaara.

Maar die laat het er niet bij zitten. Onder de slogan Make WUR Green Again is in stilte een ingrijpend herstelplan opgetuigd. En dat is volgens Sjeimovaara ook hard nodig. ‘Met een paar zonnepaneeltjes, een Green Man of een Bioblitz kom je er niet meer. Deze tijd schreeuwt om echte transitie.’ De raad van bestuur richt de pijlen daarom op de automobiel, het meest onduurzame element op de campus.

De natuur lijdt onder de uitstoot van auto’s. Het idee is daarom de autostapel terug te dringen door parkeerterreinen buiten bedrijf te stellen. De aandacht richt zich daarbij vooral op de piekbelasters in de buurt van natuurterreinen. De nog lopende BioBlitz komt daarbij mooi van pas. De ‘blitz’ levert bewijs voor waar de hotspots van biodiversiteit zich bevinden op de campus.

Voor de parkeerterreinen bij hotspots is een uitkoopregeling uitgewerkt. Sjeimovaara: ‘Ik durf gerust te zeggen: een woest aantrekkelijke regeling.’ Uitkoop is in principe op basis van vrijwilligheid.

Het idee is om de autostapel terug te dringen door parkeerterreinen buiten bedrijf te stellen

Maar na enig aandringen sluit de bestuursvoorzitter lichte dwang niet uit, als de animo onder parkeerterreinbeheerders tegenvalt.

Sanering van parkeerterreinen wordt aangevuld met flankerend beleid. Zo zal thuiswerken nog verder worden aangemoedigd. Daarmee was al een begin gemaakt door in de wintermaanden de verwarming een graadje lager te zetten. Datzelfde gaat met ingang van komende maandag gebeuren met de airco. Dat wil zeggen: die gaat minder hard werken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.