De Bijbaan: Vincent begeleidt TOTY-verkiezing

'Je passie ontdekken is misschien wel het mooiste in het leven en de genomineerde docenten laten dat zien.'
Foto Guy Ackermans

Wie: Vincent Latjes
Wat: student-assistent bij de verkiezing Docent van het Jaar (TOTY)
Waarom: heel inspirerend door de bijzondere docenten
Uurloon: 12,25 netto

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Vincent Latjes (29), masterstudent Development and Rural Innovation. Hij hielp met de organisatie van de verkiezing van de Teacher of the Year (TOTY). Dinsdag 20 juni is de uitreikingsceremonie.

‘De winnaar is gekozen, maar ik mag nog niet zeggen wie het is. Iedereen is uitgenodigd om naar de uitreikingsceremonie te komen. Die is komende dinsdag 20 juni om 16:00 uur in Impulse. Daar maken we bekend wie er gewonnen heeft. In maart konden studenten hun stem uitbrengen. De tien docenten met de meeste stemmen naar verhouding tot het aantal studenten dat zij lesgeven, zijn genomineerd. De winnaar wordt gekozen door een zevenkoppige studentenjury. Die jury is heel divers wat betreft opleiding, gender en nationaliteit.

Bij elk interview had ik het idee dat we met de winnaar spraken

De juryleden hebben alle genomineerden geïnterviewd. Als student-assistent heb ik dit proces administratief en praktisch ondersteund. De interviews heb ik met behulp van transcribeer-software vastgelegd. Die gesprekken vond ik zo leuk en inspirerend! Deze docenten brengen hun kennis op zo’n passievolle manier dat je het écht wilt weten. Een van de genomineerden draagt kleding bedrukt met grappige uitspraken van zijn studenten. Zoals ‘No (d)rain no g(r)ain’, die kwam van een PhD-student. Een andere docent helpt haar studenten met het vormgeven van hun activisme. Zij heeft bijvoorbeeld Extinction Rebellion geadviseerd. Een andere docent was juist bezig met het verbeteren van de werkcultuur bij WUR. Zij organiseert workshops en bijeenkomsten om het taboe op menstruatie en de menopauze te doorbreken. Bij elk interview had ik het idee dat we met de winnaar spraken. Maar er kan er maar één winnen.’

‘De passie van de docenten zet mij aan het denken: zal ik ook docent worden? Ik ben best een tijdje zoekende geweest naar wat ik wil doen: via de bachelor Evenementen en Communicatie, een opleiding tot docent Nederlands en een bachelor Milieukunde ben ik op mijn huidige plek terechtgekomen. Ik denk dat het beter is veel te ontdekken, dan door te gaan met iets waar je geen passie voor voelt. Je passie ontdekken is misschien wel het mooiste in het leven en de genomineerde docenten laten dat zien.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.