E-sports: niet fysiek, wel training en tactisch inzicht nodig

Naast traditionele sporten is gamen steeds vaker onderdeel van het GNSK.
esports in de bongerd tijdens het gnsk Tijdens het GNSK werd Smash gespeeld in teams van drie. Foto via Tonke de Vries

Voor de tweede keer deed een Wagenings team mee aan het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) met het onderdeel e-sports. Wat houdt dat in, hoe bereid je je voor op een wedstrijd en hebben ‘we’ nog wat gewonnen?

‘Nee, we hebben het niet zo goed gedaan.’ E-sporter en student Biologie Tonke de Vries komt meteen ter zake. ‘We zijn laatste geworden. Het was wel heel leuk om mee te doen. Maar hoewel ze zeggen dat meedoen belangrijker is dan winnen, vind ik zelf eigenlijk wel dat winnen het belangrijkst is.’

E-sports, oftewel competitief gamen, is relatief nieuw bij de studentenkampioenschappen. Het GSNK heeft een aantal vaste sporten en elk jaar een aantal keuzesporten. In 2017 beleefde e-sports zijn primeur als keuzesport. Wageningen deed dit jaar voor de tweede keer mee met een e-sportsteam, afkomstig van spellenvereniging Paragon.

Jammer

Op de planning van afgelopen GNSK stonden de games Smash (voluit Super Smash Bros. Ultimate), Valorant en League of Legends. Die laatste twee konden uiteindelijk niet doorgaan vanwege problemen met de levering van de laptops. ‘Nogal jammer’, aldus De Vries.
Hij zelf speelde mee met Smash en hielp mee met het organiseren van de kampioenschappen, die plaatsvonden in de judozaal van Sports Centre de Bongerd. Wageningen nam het op tegen vijf andere studententeams, waarvan maar liefst drie uit Eindhoven. Eindhoven won dan ook goud.

Strategie

De voorbereiding op een e-sportswedstrijd is volgens De Vries niet wezenlijk anders dan bij andere sporten. ‘Gewoon goed trainen, je moet goed in vorm zijn. En genoeg slaap is natuurlijk belangrijk. Als je weet wie je tegenstanders zijn en met welke karakters zij spelen, kan je je strategie daarop aanpassen. De gewoonten van je tegenstander doorhebben en begrijpen hoe zij het spel spelen, is een groot deel van het tactische aspect.’

Wie na dit GNSK enthousiast is geworden over e-sports en samen wil spelen, is welkom bij Paragon. De Vries: ‘We zijn een algemene spellenvereniging en daar zit een deel e-sports bij. Voor Smash organiseren we iedere maand een toernooi en we spelen regelmatig tegen verenigingen van andere universiteiten. Maar we doen ook vaak bordspellen en organiseren andere gezellige dingen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.