[De Neus] Gratis bier voor pechgeneratie

Nieuws met een luchtje.
Foto Sven Menschel

Naast verlaging van het bindend studieadvies (bsa) en versoepeling van het kwijtscheldingsbeleid rondom studiefinanciering, gaat onderwijsminister Dijkgraaf nog een stap verder om de pechgeneratie-studenten tegemoet te komen.

Op kamers gaan, wennen aan de studie en het studentenleven, op eigen benen staan – het leven van een student is niet eenvoudig. Voor de huidige generatie studenten kwam daar ook nog een coronapandemie overheen. ‘Uit onderzoek is gebleken dat het mentale welzijn van studenten onder druk staat.

Studenten krijgen bij elke tube schurftcrème een kratje bier cadeau

Gelukkig heb ik bij het ministerie genoeg financiële middelen vrij kunnen maken om deze groep op vooruitstrevende manieren te helpen’, aldus Dijkgraaf.

Een van de nieuwe maatregelen heeft betrekking op gemiste activiteiten ten tijde van de pandemie. Dijkgraaf: ‘Omdat toen alle kroegen dicht waren, hebben studenten minder kunnen stappen – toch een belangrijk onderdeel van het studentenleven, onder meer voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Ter compensatie zal de rijksoverheid elke avond een happy hour financieren om te stimuleren dat studenten vaker naar de kroeg gaan.’

Een ander negatief effect van de pandemie, is de opleving van schurft. Vooral onder studenten blijkt de schurftmijt flink huis te houden. ‘We begrepen dat er overal in het land schurftsmeerborrels worden georganiseerd. Dat initiatief kunnen we alleen maar aanmoedigen. Daarom krijgen studenten nu bij elke tube schurftcrème een kratje bier cadeau’, licht Dijkgraaf toe.

De minister heeft nog meer ideeën om studenten tegemoet te komen. ‘Ik heb een wetsvoorstel in voorbereiding dat studentenhuisvesters verplicht om in ieder studentenhuis een bad te installeren. Uit een peiling is gebleken dat studenten veel stress ervaren en daar helpt een warm bad heel goed tegen.’ Ook krijgt elke student een nieuwe fiets. Studenten moeten hem wel zelf in Den Haag komen ophalen. En als ‘ie kapot gaat? ‘Dan komen mijn ambtenaren de fiets eigenhandig repareren’, belooft Dijkgraaf. Maar die plannen moeten nog worden uitgewerkt.

Van de kritiek dat zijn beleid te soft is en het incasseringsvermogen van studenten te zeer aantast, wil de minister niets weten. ‘Als straks de basisbeurs weer terugkeert, zal vanzelf blijken dat studenten prima kunnen incasseren. Elke maand, op hun bankrekening.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.