‘Wij willen winnen’

Wageningse voetbalteams bereiden zich voor op EK-debuut.
Het damesteam. Foto Guy Ackermans

Op 25 juni is het zover: de aftrap van het studenten-EK voetbal in Tirana, Albanië. Wageningen University is voor het eerst aanwezig bij zowel het mannen- als het vrouwentoernooi. Aanvoerders Judith Alkema (dames) en Rijk Dersjant (heren) kijken vooruit.

‘In je rug’, klinkt een schreeuw op het hoofdveld van de Bongerd waar de damesploeg aan het trainen is. ‘We trainen elke woensdag ’, vertelt Alkema, een van de aanvoerders van de damesploeg. ‘De meeste spelers kennen elkaar nog niet zo lang, maar als groep zijn we nu echt aan het groeien. Sinds kort trainen we specifiek op zeven-tegen-zeven voetbal want dat is de vorm waarin we in Albanië zullen spelen. Dat verbaasde mij wel, omdat de heren wel gewoon met elftallen spelen en al onze dames dat ook gewend zijn. Bij zeven-tegen-zeven gelden andere regels en hebben we andere tactieken nodig. Het leuke is dan weer dat deze vorm een stuk sneller en beweeglijker is.’

De EK-finale van de heren is in een stadion waar ruim 20 duizend man in kunnen, vertelt Alkema. ‘Het is nog niet zeker of de damesfinale daar ook is, omdat dat veld niet geschikt zou zijn voor zeven-tegen-zeven. De organisatie is ermee bezig, dus we gaan er maar vanuit dat wij daar spelen. Als vrouwen willen wij natuurlijk niet op een B-veld voetballen.’

Heren                                                            

De voorbereidingen bij de heren komen iets langzamer op gang, vertelt Dersjant. ‘Het niveau van het EK is behoorlijk hoog, dus we moesten een elftal bij elkaar zoeken van jongens die echt op niveau voetballen. Inmiddels hebben we een groep met zeventien sterke spelers.’

Op 22 mei was de eerste training van de mannen. ‘De jongens spelen ook allemaal bij een club, dus er was weinig ruimte om eerder te gaan trainen’, vertelt Dersjant. ‘De spelers hadden elke week al twee trainingen en een wedstrijd met hun eigen team. Nu is het seizoen wel zo’n beetje afgelopen, dus zijn we met EK-trainingen begonnen.’

Oefenwedstrijden

Naast trainingen gaan beide ploegen oefenwedstrijden spelen en meedoen aan het Groot Nederlands Sport Kampioenschap (GNSK) dat begin juni in Wageningen wordt gehouden. ‘Je moet ook wedstrijdritme opdoen’, zegt Alkema. ‘Dan leer je hoe iedereen rent, hoe je elkaars positie moet overnemen en waar ieders kracht ligt.’

Wanneer is het toernooi geslaagd? Dersjant: ‘We moeten realistisch zijn, het veld compact houden en spelen vanuit onze kracht: de omschakeling. En dan hopelijk zo ver mogelijk komen.’ Alkema: ‘Het niveau van de andere damesteams is moeilijk in te schatten. Maar als team hebben we gezegd: wij willen niet alleen meedoen. Wij willen winnen.’

De voetballers reizen per bus naar Albanië en besparen daarmee 13 ton CO2-uitstoot ten opzichte van vliegen. Om deelname-, materiaal- en reiskosten te dekken, zoeken ze sponsors, organiseren ze acties zoals een loterij en hebben ze een GoFundMe opgezet. Links daarvoor zijn te vinden in de online versie van dit artikel.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.