Voorleesmarathon IPCC-rapport in Atlas

Initiatiefnemers willen aandacht voor 'een van de allerbelangrijkste rapporten van afgelopen decennia'.
Rector Arthur Mol leest voor uit het IPCC-rapport. Rechts initiatiefnemer Ignas Heitkönig. Foto Felix Landsman

Tekst Felix Landsman

Bezorgde medewerkers en studenten lezen deze week in vijf dagen het IPCC-rapport voor. In Atlas nemen ze om de beurt plaats achter de katheder. ‘We vragen aandacht voor het allerbelangrijkste rapport dat in decennia is geschreven.’ Studentredacteur Felix Landsman nam een kijkje.

‘…points to an implementation gap compared with the NDCs of 4–7 GtCO2-eq in 2030 (Table 2.2); without a strengthening of policies, emissions are projected to rise, leading to a median global warming…’ Dit soort technische taal is deze gehele week te horen van verscheidene sprekers in het Atrium in Atlas. Met een voorleesmarathon van het zesde IPCC-rapport vraagt de groep Scientists for Future (S4F) aandacht voor de rol van de universiteit in ‘het tegengaan van de alarmerende trends van klimaatverandering’.

Aandacht graag

Het idee komt uit Amsterdam, waar wetenschappers van de UvA en de VU als eerste het rapport verbaal hebben getackeld. Dun is het boekwerk niet, met zo’n 3.000 pagina’s hoopt S4F de dikke pil binnen een week af te krijgen. Niet alleen gerenommeerde wetenschappers zijn aan het woord, ook PhD’ers, studenten en andere medewerkers lezen voor.

De initiator van de actie is Ignas Heitkönig, docent en lid van S4F Wageningen. ‘We moeten aandacht blijven vragen voor een van de allerbelangrijkste rapporten die in laatste decennia is verschenen. Hoe meer aandacht voor dit soort rapporten, hoe beter. Wat we hopen te bereiken is dat de raad van bestuur de banden met de fossiele industrie verbreekt, of tenminste geen nieuwe aangaat.’

Zware zorgvuldige kost

De voorleesmarathon is zonder toestemming vooraf gestart. Heitkönig: ‘Wie kan er nou bezwaar maken tegen iemand die een stuk wetenschap voorleest?’ Het bestuur had er inderdaad geen enkel probleem mee, sterker nog, zowel rector magnificus Arthur Mol als bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara en bestuurslid Rens Buchwaldt lieten weten een stuk voor te willen lezen toen de actie werd aangekondigd. ‘Dat omarmden we’, aldus Heitkönig.

Mol vond zijn voorleessectie van het rapport ‘stevige kost’. ‘Wat je je realiseert is hoe zorgvuldig het rapport in elkaar zit, het ademt de zorgvuldigheid van het wetenschappelijk proces. Wat je daardoor concludeert is dat er geen mogelijkheid meer is om afstand van te nemen van de inhoud.’ Waarom hij meedeed? ‘Toen ik over deze actie hoorde, dacht ik: dit vind ik belangrijk. Ik wilde graag een bijdrage leveren.’

Bezetting Forum

De nacht voordat Mol uit het IPCC-rapport voorlas, besloot WUR de actievoerders van End Fossil WUR, die een gang in Forum bezet hielden, uit het gebouw te laten verwijderen. Die actievoerders handelden vanuit dezelfde motieven als de initiatiefnemers van de leesmarathon. Mol: ‘We hebben gisteren goede gesprekken gehad met de actievoerende studenten, ook over banden met fossiele industrie en het klimaat. Dan blijkt dat we, qua waar we heen willen, eigenlijk hetzelfde zeggen. Het verschil is dat wij de richtlijn hebben: geen overnachtingen in gebouwen. Ik hoef echt geen wit voetje bij studenten te halen, die weten donders goed hoe ik in het milieu- en klimaatdebat sta. Het voorlezen was voor de bezetting al afgesproken.’

Heitkönig vertelt afsluitend: ‘Wat Scientists for Future in Wageningen verschillend maakt van andere universiteiten, is dat niet alleen onderzoekers en PhD’ers voorlezen, maar mensen vanuit alle delen van de universiteit: alle medewerkers en studenten. We’re in this together.’

Wil je zelf een stuk voorlezen, aanmelden kan via deze link of loop even het Atlas-gebouw in.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Super mooie actie om te vragen van de raad van bestuur van de WUR om banden met de fossiele industrie te breken!
    Ook fijn dat het bestuur dit een belangrijke actie vindt. Actie gelukt. Breek de banden zou ik zeggen. De hele raad van bestuur neemt deel. Dat is dan een consensus. 🙂

    Behalve dat….. de WUR bestuur niet de banden met de fossiele industrie breekt. Huh? dat is raar.

    Het bestuur wil de banden met de fossiele industrie niet breken :(. Wij actievoerders van Endfossilwageningen vragen de board om wel banden te breken. Wij actievoerders zeggen daarom ”eigenlijk NIET hetzelfde” als het bestuur. Daarom occuperen wij en daarom zijn wij maandagnacht gewelddadig uit de universiteit gesleurd.

    De board die deelneemt aan deze actie van S4F is dus, net als de banden met fossiele bedrijven, greenwashing.