[De Neus] Nieuwe MOOC: Breaking Peaceful Protests

Nieuws met een luchtje.
Het pop-up parkje dat actiegroep Nieuwe Mobiliteit Wageningen afgelopen april neerzette op het parkeerterrein bij Radix, werd een dag na de actie in stukken gezaagd en verwijderd. Foto Resource

Hoe kunnen universiteiten actievoerende studenten ontmoedigen? Deze vraag staat centraal in de nieuwe MOOC Breaking Peaceful Student Protests on Global Social-Environmental Challenges.

De opleiding is ontwikkeld met medewerking van de Rijksuniversiteit Groningen, de Rotterdamse Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Die universiteiten verzorgen gastcolleges over onder meer het breken van vreedzame bezettingen van universiteitsgebouwen door studenten. ‘Als je maar tactisch en lang genoeg dramt, komt de politie daar wel voor opdraven’, aldus de Groningse gastdocent Jouke de Fiets. ‘Agenten vinden het doorgaans wel lollig om wat studenten aan hun enkels van de trap af te sleuren.’

Bang voor slechte pers hoeven de universiteiten niet te zijn, is zijn ervaring. ‘Laat bagatelliseren maar over aan de sterke arm der wet. Ook als een universitair docent blauw ziet van de klappen die ze kreeg, de politie verklaart sowieso dat het wel meeviel met het toegepaste geweld.’

Praktijkonderzoek van zijn Rotterdamse collega Kate El Bynk onderstreept die conclusie. Zij heeft meteen een tip. ‘Meld terloops bij de politie dat zich onder de demonstranten misschien wel mensen bevinden van Extinction Rebellion, Occupy of Greenpeace.

Mensen die hun rug recht houden als het gaat om principes, zijn niet op hun plek in deze collegereeks

Mooi excuus om voortijdig en hard in te grijpen. ‘Misschien waren we te vroeg met ingrijpen, maar dan kan het ook niet uit de hand lopen’, zeiden ze bij ons. Briljant, niet?’

Wageningse experts nemen de practica voor hun rekening. Die bestaan onder meer uit actiematerialen in stukken zagen, het op snelheid ont-blinddoeken van standbeelden (wie zet een nieuw Wagenings record?!) en bukken voor de fossiele- en vleesindustrie. ‘We verwachten wel een bepaalde fysieke conditie van de deelnemers’, verklaart coördinator Professional Education Ben de Zaak. ‘Mensen die hun rug recht of poot stijf houden als het gaat om principes, zijn niet op hun plek in deze collegereeks.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.