Eten voor het goede doel bij Happietaria

Studenten runnen pop-up restaurant en halen geld op voor jongeren in Haïti.
Foto Happietaria

De hele maand april draait in het oude scheikundegebouw op de Dreijen de Happietaria, een pop-up restaurant gerund door studenten. Het geld dat de studenten ophalen gaat via hulporganisatie Tearfund naar een landbouwproject in Haïti. Resource sprak met medeorganisator Eve-An van de Brug (20), student Internationaal Land- en Waterbeheer. ‘In Nederland heb je als jongere veel meer kansen. Op deze manier kun je iets voor anderen betekenen, dat geeft veel voldoening.’

Happietaria is een landelijk project. In Wageningen wordt het eens in de twee jaar georganiseerd. Wageningse studenten creëerden het menu en staan zelf achter het fornuis. Het recordjaar van de Wageningse Happietaria was 2019, toen er 60.000 euro werd opgehaald. In 2021 werd er vanwege de coronalockdowns gewerkt met maaltijdboxen.

Dit jaar is de ‘gewone’ Happietaria helemaal terug. In het restaurant is plaats voor zo’n tachtig gasten per avond. ‘Het is ons doel om 40.000 euro op te halen’, vertelt Van de Brug. ‘Dat geld gaat allemaal naar het platteland in Haïti. Daar hebben jongeren weinig kansen, waardoor ze naar de stad trekken en in de criminaliteit kunnen terechtkomen. Het project waar onze opbrengsten heen gaan, leidt jongeren op in gewassen telen, boekhouding en marketing. Ze krijgen ook een eigen stukje land ter beschikking, en na hun eigen opleiding kunnen ze mensen in hun gemeenschap zelf opleiden.’ 

Happietaria 2023 werd geopend met een bakwedstrijd. Foto Happietaria

First dates

Organisatoren en commissieleden voor de Wageningse Happietaria worden vooral uit de studentenverenigingen geplukt. ‘Veel christelijke studentenverenigingen doen mee, dat is de grootste bron van vrijwilligers’, zegt Van de Brug. ‘We zijn sinds september al bezig met organiseren en we doen alles zelf. Iedereen is vrijwilliger. Het is compleet anders dan studeren, en je weet waar je het voor doet.’

Mensen die een hapje willen eten voor het goede doel kunnen nog tot en met eind april terecht bij Happietaria (reserveren doe je hier). Naast de reguliere restaurantavonden staat er nog een speciale ‘first dates’ avond op de planning. Ook komt er een marktkraampje op Koningsdag. Op 29 april wordt Happietaria 2023 afgesloten met een sluitborrel. Van den Brug is halverwege het project positief. ‘Vorige editie was lastiger vanwege de lockdowns. Deze keer horen we goede geluiden. We zijn goed op weg.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.