[De Neus] WR-cao en WU-cao wisselen van voorwaarden

Nieuws met een luchtje.

Vanaf nu hebben medewerkers met een Wageningen Research (WR)-contract vrij op Goede Vrijdag en 5 mei. Wageningen Universiteit (WU)-medewerkers moeten wél aan het werk.

De verandering is in gang gezet door de nieuwe HR-directeur Bertina Evenblij. Toen zij werd aangenomen, kreeg zij tot haar verbazing een WR-contract aangeboden. ‘Ik vond dat gek: in de vacature stond HR-directeur bij een universiteit. Dan verwacht je een WU-contract met bijpassende cao. Maar tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek kreeg ik te horen dat alle nieuwe medewerkers die geen onderwijs geven, een WR-contract krijgen, dus ging ik akkoord. Later begreep ik dat ik – vanwege mijn WR-cao –  moet werken op Goede Vrijdag en op 5 mei, terwijl mijn collega’s die hier al langer werken en daardoor een WU-contract hebben, dus wél vrij zijn. Aangezien ik ook graag gratis vrij wil op die dagen, ben ik in actie gekomen.’

Evenblij schakelde een programmeur in om de arbeidsvoorwaarden van alle WR-contracten om te zetten in die van de WU-contracten. ‘Aangezien men altijd beweert dat de cao’s min of meer hetzelfde zijn, leek mij dat prima. Het bleek in het huidige HR-systeem helaas niet mogelijk om alle medewerkers WU-arbeidsvoorwaarden aan te bieden — een beetje technisch verhaal — dus hebben we ervoor gekozen mensen met een WU-contract over te zetten naar WR-arbeidsvoorwaarden.’ Voor kritiek uit die hoek is ze niet bang. ‘Ze hebben zich nooit eerder beklaagd over het verschil.’

Tot groot genoegen van Evenblij bleken er meer voordelen te zitten aan de arbeidsvoorwaardenwisseltruc. ‘Naast 5 mei en Goede Vrijdag heb ik opeens ook 61 extra vakantie uren. Goed, mijn werkweek is wel twee uur langer geworden – fulltime is bij WR 38 uur en geen 36, maar in de praktijk maakte ik die uren toch al.’ Ook de eindejaarsuitkering is meer dan verdubbeld, van 4 procent naar 8,3 procent. ‘Met het extra geld en de extra vrije dagen kan ik extra lang op vakantie… héérlijk! En van de sportbijdrage die ik er ook opeens bij krijgt, koop ik een mooie bikini, flippers en een snorkel.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.