NIOO: geluid uitbreiding campus funest voor vogelonderzoek

NIOO-KNAW vraagt de Raad van State om ingrijpen.
‘Geluid kan het natuurlijke gedrag van de vogels verstoren en het onderzoek tenietdoen’ Foto Luuk Zegers

Belangrijk onderzoek naar broedgedrag van vogels komt in gevaar als WUR de oostkant van de campus volbouwt met bedrijfsgebouwen en studentenwoningen zonder goede geuidsnormen. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) heeft de Raad van State om ingrijpen gevraagd.

WUR groeit uit zijn jasje en wil de campus uitbreiden aan de oostkant, de overkant van de Mansholtlaan, tegen Bennekom aan. Daar staan al de gebouwen van NIOO-KNAW en hogeschool Aeres.
Het plan is om zo’n 80.000 vierkante meter geschikt te maken voor bedrijven. Verder mag studentenhuisvester Idealis in de zuidpunt 250 studentenwoningen bouwen. In de kleurenbrochure waarmee WUR bedrijven hoopt te verleiden zich op de Born-Oost te vestigen, is achter het pand van NIOO-KNAW een groot parkeerterrein ingetekend.

Gevoelig onderzoek

De levendigheid die deze ontwikkelingen met zich meebrengen, is funest voor het wetenschappelijk onderzoek, vreest het NIOO. Het ecologisch instituut doet onderzoek naar de impact van menselijk handelen en klimaatverandering op planten, dieren en ecosystemen.
Het onderzoek wordt deels gedaan op het terrein rondom het gebouw aan de Mansholtlaan. Onderzoekers zijn bang dat grote veranderingen in de nabije omgeving hun onderzoek verpesten.
‘Het onderzoek in onze kassen, proefvelden en proefvijvers is bijzonder gevoelig voor lichtverstoring en schaduwwerking’, zo heeft een vertegenwoordiger van het NIOO eerder bij de gemeente Wageningen gezegd.

Geluidsplan

De Wageningse gemeenteraad heeft ondanks deze en andere bezwaren in december ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan die nodig is voor de uitbreiding van de campus. Dit maakt de weg vrij voor de start van de werkzaamheden.
Maar het NIOO pikt dit niet. Een woordvoerder van het ecologisch instituut legt uit dat vooraf de afspraak met de gemeente is gemaakt, dat tegelijk met het bestemmingsplan een geluidsplan zou worden vastgesteld. Dit lukt de gemeente niet door personeelstekorten. Met als gevolg dat het bestemmingsplan wél is vastgesteld, maar het geluidsplan nog niet.
‘Niet acceptabel’, vinden ze bij het NIOO. Volgens de woordvoerder komt hierdoor vooral het onderzoek naar het broedgedrag van vogels in gevaar, dat al decennia loopt: ‘We onderzoeken vogels in de omgeving zowel als op het terrein. We hebben op allerlei plekken nestkasten hangen en meten bijvoorbeeld wanneer vogels broeden, hoeveel eieren ze leggen en hoeveel jongen gezond groot worden. Dat vergelijken we tussen de jaren, onder meer om de impact van klimaatverandering te zien.’

Geen partij

Geluid kan het natuurlijke gedrag van de vogels verstoren en het onderzoek tenietdoen, zet ze uiteen. Reden dat het ecologisch instituut de Raad van State om een voorlopige voorziening vraagt, een schorsing van het bestemmingsplan. De zaak dient donderdag.
Wat dit voor de werkzaamheden betekent, kan een woordvoerder van WUR nog niet zeggen. ‘Wij zijn juridisch geen partij, want het is de gemeente die het bestemmingsplan heeft goedgekeurd. Dit soort procedures zijn er niet voor niets en het is goed dat het NIOO van haar recht gebruikmaakt. Wij wachten de rechtszaak af en zijn benieuwd naar het vervolg. De vertraging zal van het vervolgtraject afhangen’

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander/Saskia Wassenaar

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.