WUR-kassen illegaal

Twee kassen langs de Linge op Proefstation Randwijk moeten worden weggehaald.
De twee kassen linksonder moeten verdwijnen. Aan de overkant landgoed Hemmen. Foto Erik van ‘t Hullenaar

De gemeente Overbetuwe is niet van plan vergunning te verlenen voor de WUR-kassen. En daarmee staan ze illegaal. WUR heeft nu de keuze tussen ze helemaal weghalen, een stukje verplaatsen op het terrein of tegen de beslissing in beroep gaan.

De kassen zijn een doorn in het oog van rentmeester Frans van Lynden van Landgoed Hemmen, dat pal aan de overzijde van de Linge ligt. Om de directe omgeving van het landgoed te beschermen tegen forse bebouwing, mag daar maximaal 3 meter hoog worden gebouwd. De kassen die er een jaar geleden door WUR werden neergezet, zijn bijna dubbel zo hoog: 5,5 meter.

Landgoed

De afgelopen dertig jaar was er vaker strijd tussen Landgoed Hemmen en WUR over bouwhoogtes. In het bestemmingsplan is daardoor expliciet die 3 meter vastgelegd. Toen Van Lynden ageerde tegen de bouw, probeerde WUR nog een trucje uit te halen door bij de gemeente een tijdelijke vergunning voor de duur van tien jaar aan te vragen. Vanwege dat ‘tijdelijke karakter’ zou dan ontheffen van die 3 meter mogelijk zijn.

Verwijderd

Maar de gemeente Overbetuwe laat nu weten geen tijdelijke vergunning te verlenen. En concludeert daarmee dat de kassen illegaal zijn en moeten worden verwijderd. Anders zullen er bestuurlijke boetes volgen. Het is nog niet bekend wat de raad van bestuur van WUR gaat doen.

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander/Bernardo van Hal

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.