WUR wil bachelor data science

Een werkgroep onderzoekt mogelijkheden voor een Wageningse data science bacheloropleiding.
Foto Alina Grubnyak / Unsplash

Dat vertelt onderwijsdecaan Arnold Bregt. ‘Intern zijn we al langer aan het nadenken over zo’n opleiding en ook vanuit de arbeidsmarkt is er vraag.’

‘Met Bioinformatics, Geo-Information Science, Biosystems Engineering en Data Science for Food and Health hebben we al vier masteropleidingen in de richting van data science’, vervolgt Bregt. ‘Het zou mooi zijn om daar een bacheloropleiding aan te koppelen die goed voorbereidt op de masters.’

De nieuwe bachelor moet een brede opleiding worden en draagt de werktitel Data Science for Life Sciences. Bregt: ‘We zijn nog echt aan het begin van de rit. Eerst maakt de werkgroep een plan: hoe moet de opleiding eruit zien, wat voor soort vakken horen daarbij, wat zijn de leerdoelen? Een extern bedrijf onderzoekt of er een markt is voor de opleiding. Vervolgens kijkt het ministerie naar onze plannen en de marktanalyse. Het is belangrijk dat onze opleiding onderscheidend is: wat voegt onze bachelor toe aan andere data science-bachelors in Nederland? Zoals de werktitel doet vermoeden, is dat de focus op het WUR-domein: de life sciences.’

Procedure

Als Den Haag groen licht geeft, kan de opleiding verder worden ontwikkeld, vervolgt Bregt. ‘Als laatste stap komt dan de toets voor nieuwe opleidingen van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie. Als we die halen, gaat de opleiding van start. Maar zo ver zijn we nu nog lang niet, ik verwacht dat dat nog minimaal twee jaar duurt. September 2025 op zijn vroegst, maar 2026 is realistischer.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.