Bsa op de schop? Liever niet, zegt studentenraad

Onderwijsminister Dijkgraaf wil het bsa aanpassen. De studentenraad is sceptisch.
In Wageningen is de bsa-norm 36 studiepunten. Foto Marte Hofsteenge

Het bindend studieadvies (bsa), dat studenten verplicht om een minimumaantal studiepunten te halen in het eerste jaar, zou te veel stress opleveren bij studenten. Studenten die het niet halen, mogen namelijk niet doorgaan met de opleiding.

‘Het komt keer op keer voorbij in gesprekken die ik heb met studenten’, zei Dijkgraaf eerder tegen de NOS. Het mentale welzijn van studenten staat onder druk en volgens de minister komt dat ‘onder meer doordat in het onderwijs de teugels strakker zijn aangetrokken’. Dus moet het bsa op de schop. Hoe dat eruit moet gaan zien, is nog niet duidelijk.

Niets veranderen

‘Wij zijn sceptisch’, zegt Maartje van den Bosch uit WUR’s studentenraad. ‘Het bsa in Wageningen is heel anders dan in bijvoorbeeld Rotterdam. Hier moet je 36 van de 60 studiepunten halen, daar alle 60. Het is in Rotterdam heel zwaar om je bsa te halen, maar hier gaat het om zestig procent van de punten. Dat zien wij als een realistisch studietempo.’
De studentenraad schreef een brief aan het ministerie van onderwijs. Van den Bosch: ‘In die brief staat dat wij het fijn vinden hoe het bsa hier is geregeld. Dat willen we niet veranderen.’

Studentenwelzijn

Waar Dijkgraaf zegt dat het bsa zorgt voor stress bij studenten, verwacht de studentenraad dat een mogelijke afschaffing van het Wageningse bsa juist voor meer stress zorgt. ‘Als je in het eerste jaar niet voldoende punten haalt, ben je in jaar twee alleen maar bezig met achterlopen en inhalen, en zo blijf je bezig. De afschaffing zorgt voor meer studievertraging met alle gevolgen van dien. Uitloop en de daardoor hogere studieschuld zijn slecht voor het studentenwelzijn.’
Bovendien kan de onderwijskwaliteit in het geding komen. ‘Als je als derdejaars bachelorstudent groepswerk doet met iemand die zijn bsa nog niet heeft gehaald, werk je samen met iemand die achtergrondkennis mist. Dit heeft nadelige effecten op groepsgenoten.’

Studentvriendelijk

Ook onderwijsdecaan Arnold Bregt hoopt dat het bsa gehandhaafd blijft. ‘Wageningen heeft met 36 punten het laagste bsa van Nederland. Het is heel studentvriendelijk en wordt alleen gebruikt om studenten die echt niet op de juiste plek te zitten, het advies te geven ergens anders te gaan kijken. Een deel van hen vindt een beter passende opleiding in Wageningen, een ander deel gaat ergens anders naartoe.’
Bregt snapt dat Dijkgraaf kritisch is op andere universiteiten met een bsa van 60 punten. ‘De druk wordt dan te hoog. Als student moet je fouten kunnen maken. Soms moet je even wennen aan het studentenleven. In Wageningen geven we studenten die ruimte. Wij zetten het bsa in om te stimuleren, niet om te frustreren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.