De Bijbaan: Alisha marcheert mee

'Ik heb ook levende insecten gegeten, het is niet alleen koetjes en kalfjes!'
Alisha Teerink, rechts in het midden. Foto Ministerie van Defensie

Wie: Alisha Teerink (25)
Wat: militair werkstudent bij Defensie
Waarom: het is leerzaam en je kan iets wezenlijks bijdragen
Uurloon: 16 euro per uur (range: 12-20 euro)

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Alisha Teerink (25), tweedejaars masterstudent Health and Nutrition. Zij werkt als militair werkstudent bij Defensie.

‘Ik ben onderdeel van een eenheid: Defensity College. Daarin zitten 250 hbo- en wo-studenten. We willen toe naar 450. Ik doe het werk in uniform, op een kantoor van Defensie, en soms thuis. Een werkstudent werkt 8 tot 16 uur per week. Je werkt aan iets waar jij verstand van hebt, in mijn geval voeding. Mijn eerste opdracht was bij de afdeling ‘operationele rantsoenen’. Dat is eten voor tijdens militaire oefeningen en uitzendingen, waarbij één rantsoen je 24 uur van calorieën voorziet. Zo’n zakje waar je water bij doet. Ik heb een enquête daarover geüpdatet naar de laatste methodes en onderzocht of dat eten beter kan.

Ik ben fanatiek wedstrijdroeier geweest; die mentaliteit zie ik bij Defensie terug

Nu werk ik voor een andere afdeling: ik help bij de productie van de podcast Samen sterker. Daarin komen allerlei sprekers aan het woord over het thema ‘aanpassingsvermogen’; succesvol zijn in een veranderende omgeving. Dat soort opdrachten vormen twee derde van het werk. Het andere deel zijn activiteiten voor militaire vorming. Dan gaan we bijvoorbeeld de bergen in. Daar doen we grensverleggende activiteiten, zoals klettersteigen en mentale opdrachten. Ik heb ook levende insecten gegeten, het is niet alleen koetjes en kalfjes!

Ik vind het leuk dat ik met mijn kennis over voeding eraan kan bijdragen dat militairen beter presteren. Ik had er ook voor kunnen kiezen mijn kennis in te zetten voor topsporters. Maar dan denk ik: bij grote sportevenementen is er zoveel CO2-uitstoot, die zijn zo ongelooflijk niet-duurzaam. Alleen maar zodat wij ernaar kunnen kijken. Bij Defensie kan ik bijdragen aan belangrijkere zaken: vrede en veiligheid. Ik vind het echt een vette bijbaan waar ik zelf ook veel kan leren. Ik ben fanatiek wedstrijdroeier geweest, ik roeide elke dag. Die mentaliteit zie ik bij Defensie terug. Ik zit met een groep ondernemende en actieve studenten, ik krijg er veel energie van. Militaire vorming is een gave activiteit en ik krijg er nog voor betaald ook.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.