Nieuwbouw studentencomplex Costerweg 65 deze maand opgeleverd

De oplevering van het Idealiscomplex is op vrijdag 24 maart.

Een dag later, zaterdag de 25e, krijgen de eerste bewoners hun sleutels.

Het nieuwe complex bestaat uit drie panden en biedt woonruimte aan 264 studenten, verdeeld over 144 studio’s en twaalf studentenwoningen met elk tien kamers. Bij de bouw is rekening gehouden met duurzaamheid en ruimte voor ontmoeting. Zo is er een collectieve warmtepomp met warmte- en koudeopslag in de bodem en liggen er zonnepanelen op de daken om elektriciteit op te wekken. Ook zijn er ruimtes waar studenten elkaar kunnen treffen, zoals een vlindertuin.

De kamers in de studentenwoningen zijn  zo’n 13 vierkante meter en gaan ’ongeveer 385 euro per maand kosten inclusief servicekosten. De studio’s zijn tussen de 20 en 25 vierkante meter groot en kosten zo’n 650 euro plus 155 euro aan servicekosten. Studiobewoners van 23 jaar en ouder komen in aanmerking voor huurtoeslag, waardoor ze mogelijk zo’n 250 tot 350 euro per maand van hun woonlasten kunnen aftrekken.

Animo genoeg

Idealis directeur en bestuurder Bart van As: ‘Nagenoeg alle kamers zijn al verhuurd – er is animo genoeg. Bij alle advertenties op website Room wordt meer gereageerd dan in andere jaren. Dat heeft mogelijk ook te maken met de situatie in het openbaar vervoer, dat is nu niet op het niveau zoals het voor corona was; het is minder betrouwbaar, waardoor waarschijnlijk meer studenten sneller in Wageningen willen wonen.’

In het vierde kwartaal van 2022 waren er gemiddeld zo’n tweehonderd personen meer actief op zoek naar een Idealis-kamer dan in voorgaande jaren, vertelt Van As. ‘Doordat er met de oplevering van de Costerweg weer 264 nieuwe eenheden op de markt komen, verwachten we dat we dit jaar onze streefdatum van 1 mei gaan halen.’ Idealis probeert elk collegejaar alle nieuwe eerstejaars voor 1 mei een kamer te kunnen aanbieden.

Hospiteren

Idealis verhuurt de studio’s op basis van inschrijftijd; voor de studentenflats konden studenten zich in groepen van tien aanmelden. Van As: ‘In totaal hebben 46 groepen zich daarvoor aangemeld. De twaalf groepen die met alle studenten bij elkaar opgeteld de langste inschrijftijd hebben, mogen er eind deze maand gaan wonen.’

De kamers die in de toekomst vrijkomen in de studentenwoningen aan de Costerweg zullen door middel van een nieuw hospiteermodel weer nieuwe huurders krijgen, aldus Van As. ‘Tot dusver hadden we twee opties: óf mensen plaatsen op basis van inschrijftijd waardoor een studentenhuis niks te zeggen had over nieuwe bewoners; óf een studentenhuis mocht zelf een kandidaat aandragen, zolang die nieuwe huurder zich maar inschreef op www.room.nl. Bij de Costerweg gaan we dat op een andere manier doen met nieuwe spelregels.’ De vrijgekomen kamers worden gepubliceerd op www.room.nl en de tien personen met de langste inschrijftijd worden uitgenodigd voor een hospiteeravond. ‘Zo is het op basis van inschrijftijd, maar heb je als huis ook iets te kiezen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.