[De Neus] Thermo-challenge van start

Nieuws met een luchtje.

Onder het motto ‘How low can you go?’ start WUR een nieuwe challenge: de temperatuur in de campusgebouwen wordt dit voorjaar nóg verder teruggeschroefd. Wie toch een warme werkplek wil, kan die tegen inlevering van verlofuren reserveren via Optare.

Aan de thermo-challenge liggen twee drijfveren ten grondslag, vertelt energiecoördinator Wouter van Tijgers: WUR’s energierekening verder verlagen én onze footprint verkleinen. ‘Zo lang WUR met Shell blijft samenwerken, zullen we op andere fronten een stapje extra moeten doen om geloofwaardig te blijven met ons verhaal over klimaatverandering en planetary boundaries’, legt hij uit. De challenge geldt zowel op de campus als in de niet-Wageningse WUR-vestigingen.  

Om studenten en medewerkers voor te bereiden op de thermo-challenge, staat sinds 29 februari een e-learning op BrightSpace en intranet waarin Wim ‘Iceman’ Hof een aantal nuttige ademhalingstechnieken toelicht.

Medewerkers kunnen een warme werkplek uitruilen tegen verlofuren in Optare

Verdere maatregelen zijn volgens de energiecoördinator niet nodig, al raadt hij iedereen aan om de kledingkeuze af te stemmen op de challenge. ‘Trek gerust je skipak aan. Dat heb je toch amper meer nodig; met het veranderende klimaat is wintersport een aflopende zaak’, aldus Van Tijgers. Voor koukleumende bezoekers zijn via de recepties WUR-groene blonesies (blanket onesies) te reserveren.

Medewerkers die toch hechten aan een verwarmde werkplek, kunnen die met de inzet van verlofuren reserveren via Optare. De omrekenfactor is 1:1, ofwel één verlofuur voor één uur werken in 20 graden Celsius. In totaal zijn op de campus maximaal 500 verwarmde werkplekken beschikbaar, volgens het ‘wie het eerst komt’-principe. ‘HR heeft nog onderzocht of dynamische beprijzing mogelijk was – hoe drukker, hoe duurder – maar dat stuitte op beperkingen in Optare. Jammer, anders had WUR op dins- en donderdagen lekker kunnen binnenlopen’, grinnikt Van Tijgers.

Voor mensen die vanwege medische redenen niet in de kou kunnen werken, onderzoekt WUR nog of in de verwarmde kassencomplexen werkplekken kunnen worden ingericht. ‘Hou er rekening mee dat die alleen toegankelijk zijn op vertoon van een doktersverklaring’, besluit Van Tijgers.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.