Staking in het streekvervoer (update)

Vakbonden kondigen meer stakingen aan in het streekvervoer.
bus Het streekvervoer staakt; er rijden nog wel bussen tussen het station en de campus, maar dan in een aangepaste stakingsdienstregeling. Foto: Herman Stöver.

Update dinsdag 28 februari. Vakbonden hebben meer stakingen aangekondigd, en wel op donderdag 2 maart, maandag 6 maart, woensdag 8 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april.


Originele bericht van 6 februari 2023:

In heel Nederland wordt deze week gestaakt in het streekvervoer, waardoor er tot en met vrijdag mogelijk minder bussen en treinen rijden. Buschauffeurs en treinpersoneel willen meer loon en minder werkdruk.

Er rijden overigens nog wel bussen tussen het station en de campus, maar dan in een aangepaste stakingsdienstregeling. Busschauffeur Joppe Boon (37) is een van de chauffeurs die nog rijdt. Vorige week plaatste hij een bericht in de Facebookgroep Wageningen Student Plaza om de staking aan te kondigen. Zijn advies: ga met de fiets of samen met de auto. ‘Of wacht op mij, want ik rij wel.’

Boon begon een paar jaar geleden met het delen van informatie over aangepaste dienstregelingen op Wageningen Student Plaza. ‘Studenten in mijn bus hadden het er weleens over dat ze niet wisten dat er minder bussen reden. Toen dacht ik: ik zit toch op Facebook, ik kan wel de connectie tussen de student en het vervoersbedrijf zijn. Sindsdien houd ik studenten af en toe op de hoogte van wat er speelt.’

Op de gok

‘Ik draai nu acht jaar mee in het ov’, vertelt Boon. ‘Zelf ben ik hartstikke tevreden. Ik weet dat de kosten stijgen, maar ik heb er tot nu toe geen moeite mee. Ook niet met de werkdruk. Ik rij m’n dienst en heb genoeg tijd om een bakje koffie te pakken of even naar de wc te gaan. Maar ik heb ook collega’s die al 33 jaar in het ov werken. Misschien denk ik als ik vijftig ben ook wel: dit kan zo niet met de werkdruk. Omdat ik jonger ben, heb ik er misschien minder last van.’

Boon is niet de enige chauffeur die deze week gewoon doorwerkt. ‘Voor ik vanochtend aan mijn dienst begon, waren er al drie collega’s op pad. Er rijden dus wel bussen, maar het zijn er minder. Je moet langer wachten, en ik weet bijvoorbeeld ook niet of er vanavond bussen rijden. Als je met de bus wil, is het dus een beetje op de gok.’ Op het moment van schrijven, kon Resource ook niet achterhalen hoeveel bussen er precies uitvallen.

Boon is geen lid van een vakbond. ‘Als ik ga staken krijg ik dus ook vijf dagen geen loon. Dat is financieel niet haalbaar. Als je lid bent van een vakbond krijg je nog wel een stakingsvergoeding.’

OV-fietsen

Op station Ede-Wageningen worden ook ov-fietsen verhuurd aan de fietsenstalling ten zuiden van het station. Het was al vroeg dringen om de huurfietsen. Omdat er minder bussen reden wilden meer mensen gebruik maken van de huurfiets, die dan ook al redelijk vroeg allemaal weg waren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.