Column Steven: 5 cent, de Evergreen in ons huis

Een geblokkeerde wasmachine is minstens zo vervelend als een gestremd kanaal. Minstens.

Het containerschip van het bedrijf Evergreen had verwoestende effecten op de wereldwijde logistiek. Dat bleek toen het Suez-kanaal in 2021 zes dagen lang geblokkeerd werd door een gestrand schip. Een muntje van 5 cent had vergelijkbare effecten, op de schaal van mijn studentenhuishouden. De filter van onze wasmachine werd erdoor geblokkeerd en daardoor kwam de hele wasmachine tot stilstand. En dat terwijl meer dan tien mensen afhankelijk zijn van dit cruciale stukje infrastructuur. Een van de pijlers onder onze comfortabele levensstandaard. Keiharde actie was dus nodig.

Volgens mooi conservatief gebruik is zoiets een taak voor de huis-oudste: die bezit immers de meeste kennis en wijsheid. Helaas heeft mijn huis niet zoveel met conservatieve gebruiken: ik moest het maar doen, gelukkig met hulp van de Italiaanse buurman. Om de blokkade op te heffen moest de hele wasmachine uit elkaar. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Om de blokkade op te heffen moest de hele wasmachine uit elkaar. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Maar onze wasmachine is niet zomaar een wasmachine. Dit is een moderne topklasser met touchscreen, verlichte trommel en automatisch doseersysteem. Deze intelligente wasmachine voelt hoeveel kilo wasgoed je in de machine stopt en gooit er zelf de juiste hoeveelheid wasmiddel bij. Niet dat iemand die functies ooit gebruikt: met hetzelfde gemak gooi je toch zelf het wasmiddel erbij? Alle extra technologie en mogelijkheden maken het er niet makkelijker op om een reparatie uit te voeren. Overgecompliceerd.

De wasmachine in kwestie.

Aan de hand van YouTube-tutorials lukt het ons om de wasmachine uit elkaar te halen. Het 5-cent-muntje dat alles blokkeerde, kon ik verwijderen. Ook het in elkaar zetten van de wasmachine lukte, ook al hield ik gek genoeg vier schroeven over, maar zonder die schroeven doet hij het ook gewoon. Zie je wel: overgecompliceerd.

De wastrommel kan weer draaien als een draaimolen, het wasmiddel kan weer vloeien als een beekje in een alpenweide vol bloemen in de lente en wij waren weer terug in de vaart der volkeren. Tot voor kort.

Na enkele weken bleek er een barst te zijn ontstaan in een stuk plastic van de aanvoerslang. De aanvoerslang lekt water. En veel ook. Als we niet ingrijpen, maken we ons eigen Suezkanaal in huis. Ik wilde onze 5-cent Evergreen gebruiken om de waterstroom te blokkeren, maar die disruptieve functionaliteit bleek hij opeens te hebben verloren. Een nieuwe reparatie staat dus gepland. Wordt vervolgd.

Steven doet een master Economie en Beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.