Protest tegen foie gras op Wageningse menukaarten

'Het gaat om bewustwording.'
Protest bij restaurant Beau, waar nog foie gras op de kaart staat. Foto Herman Stöver

Dierenactivisten van Active for Justice, onder wie ook Wageningse studenten, stonden dit weekeinde voor de deur van twee Wageningse restaurants die foie gras – Frans voor vette lever- serveren. De straten waren leeg, maar de activisten voelden zich met hun megafoons geen roepende in de woestijn: ‘Foie gras is dierenmishandeling en dat moet stoppen.’

Een actie vorige maand in Utrecht van Active for Justice tegen foie gras op de menukaart, liep uit de hand. Een groep activisten hield het Franse restaurant Bistronome Des Arts toen enige tijd bezet. Zeven actievoerders werden opgepakt door de politie. Zij kwamen er vorige week bij de rechter met een waarschuwing vanaf.

Geen herhaling van ‘Utrecht’, dat hadden de dertig actievoerders die zaterdagavond in Wageningen opdoken zich voorgenomen, vertelt woordvoerder Ruud (‘liever geen achternaam’). ‘We willen het netjes houden, daarom gaan we alleen voor de stoep staan, op openbaar terrein.’

Aandachttrekkerij

De ‘keerzijde’ van die strategie is dat bij het Wageningse restaurant Beau de gasten weinig meekrijgen van het protest tegen ‘ganzenlever & granny smith’ (tussengerecht, 22 euro) dat hier op de kaart staat. Want tussen de stoep en Beau in ligt nog een parkeerterrein en dat is privé. Zonde van het protest? Dit geluid horen ze binnen echt wel, menen de actievoerders die uit heel Nederland naar Wageningen zijn gekomen.

Schreeuwerige aandachttrekkerij dit, zegt directeur Steff de Groot van Hotel WICC, waar Beau onder dak zit. En onnodig, want de activisten hadden al een antwoord op de brief die Active for Justice had gestuurd. ‘Het gaat definitief van de kaart, er zijn immers genoeg heerlijke alternatieven heeft Hotel WICC laten weten’, aldus De Groot. ‘Alleen niet in deze menuronde, maar binnen twee maanden.’

Onverstoorbaar

Bij restaurant Diels in de Vijzelstraat kunnen de activisten wel heel dichtbij komen. Ze houden hun plakkaten voor de ramen, maar de sfeer blijft vriendelijk. De gasten van Diels eten onverstoorbaar verder en kijken gewoon even niet naar buiten. Wie bij de zaak naar binnen wil, kan dat ongehinderd doen.

‘Het gerecht van de kaart halen valt te overwegen’, reageert de eigenaar van Diels op de demonstratie (‘een theaterstuk waar binnen vooral om gelachen is’). ‘Maar deze actie maakt voor ons de keuze om dat voorlopig níet te doen wel een stukje makkelijker.’

Op de vraag of de kritiek terecht is, antwoordt hij: ‘We verkopen het gerecht echt minimaal, het is niet verboden en ja, we zijn op de hoogte van het dierenwelzijn.’ De activisten stonden wat de eigenaar betreft op de verkeerde plek: ‘Laat ze de volgende keer lekker in Den Haag gaan actievoeren voor een wetswijziging.’

Foie gras-meldpunt

Active for Justice heeft op zijn site een foie gras-meldpunt, met een formulier voor wie een restaurant gespot heeft dat het gerecht serveert. De actiekalender voor deze en volgende maand is leeg. Dat menukaarten nogal eens veranderen, blijkt deze zaterdagavond wel. ‘Eigenlijk zouden we bij vier restaurants langsgaan’, zegt woordvoerder Ruud. ‘Maar het zijn er nog maar twee die het op de kaart hebben staan.’

Hij bekijkt de demonstratie in de lege Wageningse straten positief: ‘Het gaat om bewustwording, we blijven ermee doorgaan totdat het overal van het menu is verdwenen.’

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander / Jaap Rademaker

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.