Column Ilja: Digitale voorjaarsschoonmaak

'Het is nog geen voorjaar, nou en? Deze rommel stoort me gigantisch.'

Niemand kan écht multitasken, hoe graag je het ook zou willen. Zelfs als je tweeduizend hobby’s en ideeën hebt, zoals ik, moet je soms toegeven: het is heerlijk om jezelf toe te staan je een tijdje op één taak te richten terwijl je de rest van de wereld negeert. ‘Ik zat even in een kluizenaarsfase’, noemde een vriendin het laatst. Ze appte me na drie maanden pas terug. Verfrissend, eigenlijk.

Ik werd zonder mijn toestemming aan de zoveelste appgroep toegevoegd afgelopen week, dus het was tijd om een telling te doen: het totale aantal semi-actieve appgroepen waar ik nu in zit, is vijfentwintig. Naar beneden scrollend in WhatsApp voelde ik me steeds bedrukter  – voorbij de eerste tien mensen die ik regelmatig app, kwamen al de per-ongeluk-vergeten chats tevoorschijn en daaronder het kerkhof aan (al dan niet per ongeluk) verlaten chats die me verwijtend leken aan te kijken.

Visuele rommel stoort me gigantisch, ook al ben ik zelf meestal de veroorzaker van die rommel

Visuele rommel stoort me gigantisch, ook al ben ik zelf meestal de veroorzaker van die rommel. Het was hoog tijd voor een digitale voorjaarsschoonmaak. Dat het nog geen voorjaar is, boeien – klimaatverandering, het voorjaar begint eerder dit jaar. De kunst is om op een elegante manier een appgroep te verlaten, want dat kan eigenlijk niet stilletjes. Je moet er een geschikte tijd voor vinden (dus niet wanneer iemand net een belangrijke aankondiging heeft gedaan) en besluiten of het belangrijk is om een afscheidsberichtje te sturen, of niet. ‘Jongens, in 2018 was het vormen van een knotsbalteam een geweldig leuk idee maar met de jaren wordt het steeds onwaarschijnlijker dat het nog gaat gebeuren, en bovendien zit een van ons nu in Nieuw-Zeeland, dus ik ga deze appgroep maar eens verlaten’. Bijvoorbeeld.

De kunst is om op een elegante manier een appgroep te verlaten

Daarnaast is het belangrijk te herkennen wanneer je direct op een appje moet reageren en wanneer je er wat tijd overheen kan laten gaan. Dat geeft minder schuldgevoel. Met sommige mensen heb ik appverkeer dat qua inhoud en reactietijd vooral lijkt op hoe twee vrouwen in de oorlog elkaar brieven zouden sturen. Zoals de vriendin die net uit haar kluizenaarsfase komt. Toevallig ga ik die van mij net weer in omdat ik mijn bachelor moet afronden. Die vriendin zal dus ook een maand moeten wachten op mijn reactie. In de tussentijd zullen de appjes zich weer opnieuw ophopen, en ik zal een tweede digitale voorjaarsschoonmaak moeten houden zodra ik uit mijn kluizenaarsfase kom. Maar ik zal me niet schuldig voelen.

Ilja Bouwknegt is 24, bachelorstudent Bos- en Natuurbeheer, is actief bij studievereniging WSBV Sylvatica en doet ’s nachts wel eens vleermuizenonderzoek.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.