Column Steven: AI kan veel. Kan het ook Simsen?

En kan het mij al vervangen als columnist? Even vragen.

Resource schreef eerder over de gevolgen voor het onderwijs van de populaire AI-chatbot ChatGPT. Prima dat anderen hem ChatGPT noemen. Maar dat is voor mij te afstandelijk. In deze column noem ik hem gewoon Henk. Ik kan Henk altijd vragen om hulp en advies, om mijn studentenleven makkelijker te maken. Collega-columnisten verklaarden zichzelf al obsoleet. Dat is een overdrijving, want echt originele observaties uit het leven van een student, herkenbare menselijke ervaringen en meningen zijn een brug te ver voor Henk. Mijn bijbaan is nog niet in gevaar.

‘Nahhh, het valt wel mee’, zei een medestudente over de mogelijkheden van Henk. ‘Overhyped’, zei ze, terwijl ze op het scherm naast mij vredig verderging met het bouwen van een Simshuis. Henk presenteert ondertussen de aannames achter multiple linear regression, een econometrische methode die ik gebruik voor mijn thesis. Henk vertelt mij ook met welke commando’s ik de aannames kan controleren in mijn statistiekprogramma. Kort en bondig resultaat, toegespitst op mijn specifieke situatie: zo snel had ik het via Google nooit gevonden.

Mijn hele thesis kan ik Henk niet laten schrijven

Mijn hele thesis kan ik Henk niet laten schrijven. Wat Henk wel heel goed kan, is verslagen maken voor middelbare scholieren. Dus ik vertelde mijn havo4-bijleskind over Henk. Met mijn uitleg over Henk was ze snel overtuigd dat Henk veel voor haar kon betekenen. ‘Dus de plagiaatscanner herkent die teksten niet?’, vroeg ze vreugdevol. Om mijn zorgvuldige opgebouwde karmapunten niet al te hard te laten verdampen, vertelde ik het ook aan haar vader, docent op een middelbare school. Voor een gelijk speelveld.

Mijn Simsspelende medestudent had meer overtuigingskracht nodig. Zij was Sims 4 aan het spelen met een uitbreidingspakket om een huis te bouwen in Marokkaanse stijl. Dus ik vroeg Henk om ideeën voor dit spel met dit specifieke uitbreidingspakket. Daar kwamen een paar tips uit. Zoals het gebruiken van de kleurencombinaties van warme tinten oranje, geel en rood. Mijn medestudent had juist groene accenten aangebracht. Toch even kijken hoe die andere kleuren stonden. En ja hoor: die pasten veel beter. ‘Hmm… Inderdaad, ik ga doen wat Henk zegt. Goede tips!’, gaf ze schoorvoetend toe.

Verslagen door AI in Sims.

Mijn baan waan ik nog veilig, al voorspelt Henk al dichtend dat hij mij wél als columnist gaat vervangen (zie kader).

Kader:

Henk (Chat-GPT) opent de aanval op mijn columns:

As a rhyming column I’ll begin,
About how Chat-GPT won’t replace Steven.
Though his words are wise, his wit so bright,
We still need the human touch, so let’s get it right.

Just like in his last column, so dry,
Where he wrote of “Dry January”, oh my!
Humans bring a certain style, a certain flair,
That AI just can’t replicate, it’s not quite fair.

But hold on, just wait, I was just in jest,
For soon Chat-GPT will do Steven’s job, at its best!
As AI improves, it’s clear to see,
That a machine can do it better, as fast as can be.

So, let me introduce myself, my name is Henk,
And as a columnist I’ll write with no delay or kink.
From politics to science, and everything in between,
I’ll cover it all, with a virtual pen.

So, sit back and relax, and let me take the lead,
For I am Henk, the AI columnist, indeed!

Prompt:

‘Write a rhyming column about how chat-GPT does not replace columnist Steven yet, and use an example from his last column here: [link] But say in the last 2 paragraphs that you were kidding and that chat-GPT will actually take over Steven’s job as a columnist for sure in the near future as AI can do it better, and provide examples of what topics chat-GPT would write about as a columnist for Resource and call yourself Henk instead of Chat-GPT.’

Steven doet een master Economie en Beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.