Wageningen op één na kortste wachttijd studentenhuisvesters

In studentensteden in de Randstad is de wachttijd soms al langer dan de duur van een studie.
Een lange rij wachtenden Het aantal wachtenden voor een studentenkamer blijft maar groeien. Foto Shutterstock.

Studenten staan steeds langer op de wachtlijst bij studentenhuisvesters als DUWO en de SSH: gemiddeld meer dan drie jaar. In sommige studentensteden in de Randstad wachten studenten zelfs langer op een woning dan hun studie duurt. Alleen in Wageningen en Hoofddorp blijft de wachttijd onder de twee jaar.

Studentenhuisvesters, die ooit zijn opgericht om studenten aan een betaalbare woning te helpen, kunnen de vraag niet meer aan. Dat blijkt uit een rondgang door het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP), dat de sociale studentenhuisvesters vroeg hoeveel tijd er bij hen zit tussen de inschrijving en het tekenen van een huurovereenkomst.

Het landelijk gemiddelde is meer dan drie jaar; alleen Hoofddorp en Wageningen blijven onder de twee jaar. In Amstelveen staan studenten gemiddeld 5,5 jaar ingeschreven. Dat is langer dan de meeste opleidingen duren.

Wachttijd steeds langer

Vooral in de grote studentensteden in de Randstad is de wachttijd flink gegroeid bij de studentenhuisvesters. In Utrecht is die in een jaar tijd zes maanden langer geworden. In de regio Amsterdam (waar ook Amstelveen, Haarlem en Hoofddorp onder vallen) steeg de wachttijd sinds 2019 elk jaar een of twee maanden. Ook de wachttijd in Delft en Leiden is opgelopen met respectievelijk drie en twee maanden.

Studenten die te lang moeten wachten zijn aangewezen op de duurdere particuliere sector. Alles bij elkaar vinden studenten gemiddeld na vijf maanden een woning, staat in het jaarlijkse rapport Landelijke Monitor Studentenhuisvesting.

Landelijk verhuurplatform

Directeur Jolan de Bie van Kences, de koepelorganisatie van studentenhuisvesters, maakt zich zorgen. ‘Het tekort is op dit moment echt te groot en daar moeten we samen wat aan doen.’ Het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting van het kabinet mikt daarom op de bouw van 60 duizend extra woningen in de komende acht jaar. 

Vanaf 2024 zal een nieuw gezamenlijk verhuurplatform van de studentenhuisvesters de druk verlichten, verwacht De Bie. ‘Ook nu al kunnen aankomend studenten zich op hun zestiende aanmelden voor onze huisvesting, maar dan alleen per stad. Op ons nieuwe landelijke platform hoeven ze die keuze nog niet te maken en bouwen ze in alle steden wachttijd op.’

Zo’n site biedt volgens De Bie ook meer spreidingsmogelijkheden. ‘Studenten zijn steeds mobieler en kunnen in een andere gemeente wonen dan waar ze studeren. Als de huisvesters meer samenwerken dan verlaagt dat hopelijk de druk op het aanbod in de steden met de langste wachttijden. Die zullen daar dan korter worden.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.