De bijbaan: Roald geeft energie

'Ik wil me heel graag inzetten voor een meer gelijke samenleving.'
Foto Joëlle Schokker

Wie: Roald Nooijens (24)
Wat: Tochtbuster, ofwel energie-expert
Waarom: Roald wil een meer gelijke samenleving
Uurloon: 29 euro per uur (bruto), als energie-expert

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Roald Nooijens (24), masterstudent Forest and Nature Conservation. Hij gaat als tochtbuster langs bij inwoners van Wageningen om de energierekening te helpen verlagen.

‘Ik ga bij mensen thuis langs. Ik neem van alles mee, zoals tochtstrips, isolerende raamfolie, radiatorfolie, zuinige lampen en klepjes voor aan de binnenkant van de brievenbus. Ik installeer het ook allemaal. Behalve spullen, geef ik ook advies. De belangrijkste inkopper is natuurlijk: kijk of je het nog comfortabel vindt bij een graadje minder. En verder: een bank of gordijnen voor de verwarming zorgen ervoor dat de geproduceerde warmte zich niet kan verspreiden. Dan staat de thermostaat dus hoger dan nodig. Dit project begon met de slogan ‘hoe laag kun je gaan’. Iedere inwoner van Wageningen kon een bezoek van mij of mijn collega’s aanvragen. Inmiddels is er sprake van een energiecrisis en is het project een tweede fase ingegaan.

Deze baan haalt mij compleet uit mijn academische bubbel

Nu ga ik samen met de woningstichting langs de deuren. Grotere ingrepen zoals isolatie van muren of een krom kozijn moeten door de woningstichting worden aangepakt. Onze focus ligt op oudere straten en complexen waar meer kwetsbare mensen wonen. Daar mag ik ook wel eens een luxer product weggeven, zoals een slimme meter of een elektrische deken.

‘De gemeenteraad zag een groeiende kloof tussen arm en rijk en een groep inwoners die moeite heeft om mee te gaan in de energietransitie. Met dit project willen we ongelijkheid tegengaan en tegelijkertijd Wageningen groener en milieuvriendelijker maken. Ik wil me heel graag inzetten voor een meer gelijke samenleving. Veel beleid staat naar mijn mening ver af van wat er nodig is. Die hoge subsidie voor elektrische auto’s bijvoorbeeld: daar hebben de gezinnen die ik bezoek niks aan. Deze baan haalt mij compleet uit mijn academische bubbel. Af en toe kom ik schrijnende gevallen tegen. Overal rommel, schreeuwen tegen elkaar. Ik merk veel frustratie over autoriteiten. Maar ik zie vooral veel dankbaarheid. Mensen zijn heel blij met de hulp die wij ze kunnen geven.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.