Column Steven: Dry January – mijn 1776

Het kán wel, een maand geen alcohol. Nuchter feesten is zelfs grappig.

De vertrouwensrelatie tussen mijn ingewanden en mijn cognitieve vermogen om beslissingen te nemen, is groeiende. Mijn darmen, lever en spieren slaken een zucht van verlichting. Het is Dry January, jaargang 3. Al zal die goede relatie van korte duur zijn, want na Dry January komt natuurlijk Wet February.

Tussen de wazige mensen sta ik te dansen in Loburg. Compleet nuchter, om half twee ‘s nachts. Op een Drum & Bass-feestje. Om dat nou enkel op bruine boterhammen te doen? Met alcohol kom ik makkelijker in een losse en uitbundige stemming. Het verzacht de oncomfortabel scherpe randjes van mijn ziel. ‘Nuchter door het leven gaan, is net alsof op de fietst voortdurend een beetje in de handremmen knijpt’, omschreef Theo Maassen eens. Ondanks die remmingen, geniet ik iedere jaargang een beetje meer van het alcoholloze bestaan.

Alcohol verzacht de oncomfortabel scherpe randjes van mijn ziel

Vorig jaar heb ik zendingswerk verricht. Nu doen meer mensen in mijn omgeving mee aan Dry January. Jezus veranderde water in wijn, ik veranderde wijn in water. Op een gezellig avondje zat ik met Team Dry met vier man sterk tegenover een tweekoppig Team Wet. Geen probleem. Bijpraten, grapjes, spelletjes, het was ouderwets gezellig. En tóch ben ik ervan overtuigd dat de stemming net een vleugje extra had gekregen als Team Dry zou capituleren. Zoals een scheut zout over een goede, maar net te flauwe maaltijd.

Dus Dry January, waarom zou ik? We, de maatschappij, hebben massaal een afhankelijkheidsrelatie met alcohol. Elk jaar een maandje zonder, is mijn onafhankelijkheidsverklaring. Mijn eigen 1776 (of 1581). Mijn belangrijkste reden om aan Dry January mee te doen komt misschien onverwacht, namelijk: zodat ik de rest van het jaar zonder schuldgevoel kan drinken. Pervers? Jazeker. Maar ik bewijs mezelf dat ik ook zonder alcohol kan dansen en losgaan, dat ik net zo goed gezellig kan zijn en een leuk gesprek kan voeren. En dat is goed voor mijn zelfvertrouwen. Puur op bruine boterhammen en karakter, sla ik mij door januari heen. En: met alcoholvrij bier. Met het opentrekken van een 0.0-tje, trek ik ook een met alcohol doorspekt vat aan herinneringen en associaties open. Het placebo-effect is super sterk en daar doe ik mijn voordeel mee.

Met het opentrekken van een 0.0-tje, trek ik ook een met alcohol doorspekt vat aan herinneringen en associaties open

Ik kom deze maand makkelijker mijn bed uit, ik voel mij fitter en mijn ingewanden kunnen ongestoord hun huiswerk doen. En dat Drum & Bass-feestje was ouderwets leuk. Compleet nuchter alle gekkigheid scherper waarnemen, heeft ook iets grappigs. Een heerlijke maand eigenlijk, januari.

Steven doet een master Economie en Beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.