De Bijbaan: Sabine geeft yoga-les

‘Yoga kan iets spiritueels zijn, maar het hoeft niet.’
Foto: Annemijn Meijerink

Wie: Sabine Boerboom (25)
Wat: yogadocent
Waarom: yoga brengt je in contact met jezelf
Uurloon: €5 tot €45 per uur, inclusief voorbereiding

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld op bijzondere manieren verdienen. In deze serie brengen we bijzondere bijbanen in beeld. Dit keer Sabine Boerboom (25), masterstudent Organic Agriculture, die verdiepende yogalessen geeft bij onder meer Het Yogaschooltje.

‘Ik heb ernstige RSI gehad, ik kon niet eens meer afwassen! Ik zat toen in een stressvolle periode en was over mijn grenzen heen gegaan. Ik moest revalideren in het ziekenhuis. Yoga, gericht op balans en ontspanning, bracht mij weer in contact met mijzelf. Door oefeningen te doen waarmee je bijvoorbeeld flexibiliteit traint, zoek je ook je eigen grenzen op, maar wel op een mindful manier.

Als docent kan ik nu anderen helpen met luisteren naar hun lichaam

Door yoga leerde ik in het dagelijks leven stressreacties beter los te laten, zoals het optrekken van mijn schouders. Als docent kan ik nu anderen helpen met luisteren naar hun lichaam. Tijdens een klassikale les loop ik door de zaal en ondersteun ik deelnemers. Bijvoorbeeld met de simpele vraag: ‘Heb jij eigenlijk door dat je je wenkbrauwen fronst?’ Vaak doet iemand dat namelijk onbewust en het voelt prettiger als je je voorhoofd ontspant.

‘Ik geef les in verschillende stromingen, zoals yin-yoga, flow-yoga en klassieke hatha. Klassieke hatha is gericht op het bevorderen van alle lichaamssystemen. Het vergroot je flexibiliteit en kracht en leert je hoe je in je rustsysteem komt. Bij flow-yoga maak je bij iedere in- en uitademing een beweging. Yin-lessen zijn gericht op pezen, gewrichten en bindweefsel. Bindweefsel zit om spieren en organen voor bescherming en verbinding. Door deze zogenoemde ‘langzame weefsels’ op te rekken, verbetert de doorbloeding en flexibiliteit. Ook blijven deelnemers bij yin-lessen langer in dezelfde poses. Deze oefeningen hebben een meditatief karakter. Dus: gedachten loslaten waar je niets aan hebt en terug gaan naar je gevoel.
Ik denk dat yoga minder zweverig is dan mensen denken. Het kan iets spiritueels zijn, maar dat hoeft niet. Je komt in contact met jezelf waardoor je juist met beide voeten op de grond belandt. Uiteindelijk is yoga gewoon een manier van bewegen.’

Ben jij of ken jij iemand met een bijzondere bijbaan? Stuur een mailtje naar steven.snijders@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.