Column Steven: Zijn problemen problemen?

Er bestaan uitdagingen en kansen. Maar er bestaan ook gewoon problemen.
Steven Snijders

In deze zelfstudieweek ben je waarschijnlijk on the grind: hard aan het werk. De zogenaamde grindset is een mindset waarin je gefocust blijft op resultaten en daar keihard voor werkt. Bij die grindset hoort eufemistisch taalgebruik, ook bekend uit professionele strategische communicatie in het bedrijfsleven. Hierbij zijn problemen ‘uitdagingen’ en tegelijkertijd ook ‘kansen’. Kansen om te leren, het beter te doen en te groeien. Dit taalgebruik is ook door sommige studenten geïnternaliseerd.

Het is niet enkel verbloemend taalgebruik, het is meer dan dat. Als jouw perceptie van het probleem verandert naar ‘uitdaging’, verandert jouw werkelijkheid. Niet het probleem zelf, maar jouw perceptie ervan, bepaalt wat jij ervaart. Een positieve houding is natuurlijk goed. Tegenvallers niet zien als verwijtbaar falen, maar als leermoment waar je iets uit kan halen, bespaart je de onnodige en onproductieve ellende van angst, teleurstelling, spijt en schaamte. Je kunt je ook focussen op het positieve feit dat je bij een vergelijkbare situatie of opdracht nu beter weet wat je wilt en kunt doen. Dat is het destilleren van de werkelijkheid, waarbij het residu buiten je perceptie blijft.

Je kunt die teleurstellingen juist benoemen en accepteren. Juist wél de ruimte geven

Toch vind ik een mindset waarin problemen niet bestaan zélf problematisch. De eufemistische saus (‘uitdagingen’) verstikt onwelgevallige bittere smaken. Menselijke emoties zoals teleurstelling geef je weinig ruimte. Die aspecten van de werkelijkheid kun je doodzwijgen, maar kun je ze ook laten verdwijnen? Ik ben bang van niet. Die emoties kunnen later op ongezonde manieren naar boven komen.

Wat een probleem onderscheidt van een uitdaging, is de erkenning van het moeten dragen van een vervelende consequentie. Problemen zijn soms tegelijkertijd uitdagingen, maar ook vooral gewoon problemen. En dat is prima. Er zijn ook andere strategieën mogelijk. Je kunt die teleurstellingen juist benoemen en accepteren. Juist wél de ruimte geven. De mindfull mindset, in plaats van de grindset. Zoals deze post op Instagram het mooi verwoordt: ‘When you have a bad day, give up. Go home and sleep. Fuck it. Try again tomorrow. Some days are fucked, and can’t be un-fucked.’

Het is natuurlijk balanceren, beide strategieën kun je naast elkaar gebruiken. Soms focussen op de positieve aspecten, en soms ruimte geven aan en erkennen van negatieve dingen. Welke strategie vind jij beter? Ben jij wel eens actief in je hoofd een probleem aan het omkatten tot ‘uitdaging’? Erger jij je wel eens aan verbloemend taalgebruik?

Steven doet een master Economie en Beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.