‘Gemeente, geef energietoeslag ook aan studenten’

De Wageningse Kamer van Verenigingen (WKvV) noemt het uitsluiten van studenten onwettelijk.
Foto Shutterstock

De WKvV is een overkoepelend orgaan dat opkomt voor de belangen van Wageningse studentenverenigingen. Voorzitter Jort Hautvast (20) roept de gemeente op om de energietoeslag voor lage inkomens ook aan studenten uit te keren. Hij schreef een brief aan de gemeenteraad en ging tijdens de politieke avond van maandag 12 december met raadsleden in gesprek.

‘De energietoeslag van eenmalig 1.300 euro is bedoeld voor mensen in kwetsbare financiële situaties’, zegt Hautvast. ‘Studenten zijn zo’n kwetsbare groep, maar vanwege de formulering van de voorwaarden komen ze meestal niet in aanmerking voor de toeslag. Zo zou een studentenhuis geen huishouden zijn en voldoen studenten niet altijd aan de minimumleeftijdsgrens van 21 jaar. Ook moet je zelf een contract hebben met een energieleverancier. Omdat veel studentenhuizen niet aan die of andere voorwaarden voldoen, vallen studenten meestal buiten de boot. Maar ondertussen wordt de enorm gestegen energieprijs wél aan ons doorberekend.’

De gemeente zou studenten overigens best tegemoet willen komen, constateerde Hautvast op de politieke avond. ‘Raadsleden zeggen dat ze studenten graag willen helpen, maar volgens hen heeft de gemeente niet de middelen om alle studenten 1.300 euro te geven en niet de mankracht om dit administratief te regelen. Het rijk heeft de verantwoordelijkheid voor de energietoeslag namelijk bij de gemeente gelegd, maar er geen budget voor beschikbaar gesteld. Met ons betoog willen we de gemeente onder druk zetten om naar het rijk te stappen en te zeggen: maak hier geld voor beschikbaar.’

Juridische stappen

Mocht zijn betoog geen resultaat opleveren, zijn juridische stappen mogelijk, zegt Hautvast. ‘In Nijmegen is al een rechtszaak tegen de gemeente aangespannen. Daar kunnen nu al veel meer studenten aanspraak maken op de energietoeslag.’ Ook in andere studentensteden zijn rechtszaken gaande.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.