Studentkunstenaars lanceren tijdschrift

In de eerste editie van Uitwaaien zijn tachtig werken te zien.
Beeld uit de eerste editie van Uitwaaien Magazine

Vandaag verschijnt het eerste nummer van Uitwaaien, een nieuw Wagenings kunst- en cultuurmagazine, gemaakt en bedacht door een groep studenten. Hoofdredacteur Fernando Gabriel over de eerste editie.

Sinds afgelopen april konden Wageningse kunstenaars hun werk inzenden. De redactie ontving maar liefst 80 inzendingen die ze verdeelden over 64 pagina’s. ‘Wageningen heeft blijkbaar veel kunstenaars’, zegt Gabriel. ‘We werden steeds weer op nieuwe kunstenaars gewezen. De meeste inzendingen hebben we kunnen verwerken in het magazine. We willen niet alleen professioneel werk laten zien, maar ook dat van amateurs. Want als je een mooie tekening maakt, waarom zou je die dan niet delen?’

De inzendingen variëren van tekeningen tot schilderijen, gedichten, korte verhalen en zelfs twee sculpturen. De eerste editie heeft geen thema, maar wel veelvoorkomende verhaallijnen. ‘Het is leuk om overeenkomsten te ontdekken tussen iemands gedicht en een schilderij. Een raakvlak van de menselijke conditie’, zoals Gabriel dat noemt.

Pagina uit Uitwaaien Magazine

Brug

Het doel van het magazine is om een brug te slaan tussen de universiteit en de stad door middel van kunst. ‘Ook een levenswetenschappenuniversiteit kan veel baat hebben bij kunst. Met ons magazine kunnen we de universiteit en de stad laten zien dat Wageningen veel mensen kent die geïnteresseerd zijn in kunst. Het is een goede start naar iets groters’, zegt Gabriel.

Uitwaaien ontvangt subsidie van de gemeente Wageningen en WUR. Deze eerste editie heeft een oplage van duizend Engelse en duizend Nederlandse exemplaren. Het is de bedoeling dat het twee keer per jaar zal gaan verschijnen. Er zijn al veel studentkunstenaars gevonden, maar de redactie is nog op zoek naar lokale kunstenaars voor de volgende editie (thema: Stilte).

De redactie wil ook een adviescommissie in het leven roepen. ‘We willen iedereen in Wageningen representeren’, legt Gabriel uit. ‘Ik hoop dat we in de komende editie meer divers kunnen zijn. Misschien breiden we uit naar Bennekom. Of heel Gelderland. Dat is de ambitie – ik zie potentie.’

Uitwaaien is gratis en kan op de campus en bij ‘culturele plekken’ in de stad worden gevonden, zoals bij de bblthk en het Depot. Geïnteresseerde kunstenaars kunnen contact opnemen met de redactie: uitwaaien.magazine@gmail.com of @uitwaaienmag op Instagram.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.