[De Neus] Domme vragen bestaan wél

Nieuws met een luchtje.

Docenten zeggen vaak dat domme vragen niet bestaan, maar die bestaan wel degelijk. Dat blijkt uit veldonderzoek door socioloog Irina Gazpacho.

Gazpacho liep jarenlang rond op de campus en woonde honderden colleges bij. ‘Domme vragen komen een stuk vaker voor dan over het algemeen wordt aangenomen’, zegt Gazpacho. ‘Sterker nog, in bijna elk college is er wel iemand die ze stelt.’

Een van de domme vragen die bijna altijd wordt gesteld, is wat je moet weten voor het tentamen, vertelt Gazpacho. ‘Elke vraag waarop het antwoord letterlijk woord voor woord in de study guide of op Brightspace staat, is gewoon dom. En in het algemeen geldt: als een docent het behandelt in het college, kun je ervan uitgaan dat je het moet weten. Waarom zou een docent er anders aandacht aan besteden in een college?’

Ook vragen als ‘kan ik het practicum een andere keer maken want op die dag ga ik lekker shoppen met m’n vriendinnen’ worden als ‘dom’ geclassificeerd. Gazpacho: ‘Verzin dan op z’n minst een goed excuus. Wat is er gebeurd met de brug die open staat? Waar is de creativiteit gebleven?’

‘Wisten jullie dat we op excursie gingen?’ Die vraag stelde een student laatst aan zijn medestudenten tijdens een vak dat bekendstaat om de excursie. ‘Dat vroeg hij toen de bus wegreed. Hij snapte er niks van, de arme ziel. Echt heel dom.’

Gazpacho verwacht voor het einde van dit collegejaar een adviesrapport uit te brengen over haar onderzoek. In dat rapport, Domme Vragen voor Dummies, doet ze enkele aanbevelingen aan docenten over hoe het beste met domme vragen om te gaan. ‘Het verschilt per type domme vraag wat het beste antwoord is’, zegt Gazpacho. ‘Gewoon straal negeren, boos uitvallen tegen de student of even heel diep zuchten en dan vragen: meen je dat nou écht?’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.