De Bijbaan: Wisse draagt kisten

‘Ik ben door dit werk niet méér met de dood bezig.’
Foto: Guy Ackermans

Wie: Wisse Zwanenburg
Wat: kistendrager bij uitvaarten
Waarom: van betekenis zijn voor nabestaanden
Uurloon: €12,50 tot €14 per uur

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld op bijzondere manieren verdienen. In deze serie brengen we bijzondere bijbanen in beeld. Wisse Zwanenburg (23), masterstudent bij zowel Management, Economics and Consumer Studies als Dierwetenschappen, werkt als kistendrager bij uitvaarten.

‘Ik leg vaak uit wat mijn bijbaan inhoudt. Het roept vragen op. Met een ploeg van vier tot zes mensen dragen wij doodskisten tijdens uitvaarten. De kist rust op onze schouder. Zo netjes en eervol mogelijk brengen we de kist naar het graf. Synchroon in pas lopen we naar het gedolven graf waar we de kist inleggen. We zijn stijlvol gekleed, soms met hoeden op. De naam van mijn werkgever, Ferentes, is het Latijnse woord voor ‘zij die dragen’. Tijdens het dragen zijn we heel gefocust. Je kan zoiets maar één keer goed doen.’

‘Het klinkt misschien heftig om op uitvaarten te werken. Toen ik over dit werk hoorde, dacht ik ook: is dat niet heel gek om te doen? Dat bleek mee te vallen. Tijdens het dragen van de kist zijn we gewoon heel geconcentreerd bezig met onze taak. Soms hoor je wel eens iemand huilen, maar emotioneel houd ik een professionele afstand. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, ben ik in mijn dagelijks leven door dit werkt niet méér met de dood bezig. Bovendien is er ook tijd voor ontspanning en gezelligheid met de collega’s. Tijdens een uitvaart zijn we meerdere keren kort aan het werk. Buiten die momenten om wachten we en zijn we niet bij de nabestaanden in de buurt. Dat zijn voor ons pauzes, net als bij elk ander werk. Onze werkgever organiseert ook borrels om de collegiale sfeer goed te houden.

Ik ben in mijn dagelijks leven door dit werk niet méér met de dood bezig

Er is niet één specifiek type student dat hier komt werken; het is een diverse groep. Ik heb deze zomer in een strandtent gewerkt. Daar voelde ik niet zoveel waardering als bij dit werk. Het mooiste vind ik dat ik van betekenis kan zijn voor de nabestaanden.’

Ben jij of ken jij iemand met een bijzondere bijbaan of zomerbaan? Stuur een mailtje naar steven.snijders@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.