Frans Timmermans komt naar Wageningen

De Eurocommissaris met de klimaatportefeuille spreekt tijdens een symposium over klimaatbeleid.
Frans Timmermans. Foto Shutterstock

Het symposium Lets Talk Climate Policy (7 december in Forum) wordt georganiseerd door studenten van het Honours-programma. Het evenement staat in het teken van ‘de uitdagingen die er zijn in de wereld van klimaatbeleid’. Frans Timmermans werd uitgenodigd om vragen van studenten te beantwoorden en hij zei ‘ja’. ‘Dat hadden we absoluut niet verwacht.’

De organisatie van het symposium is in handen van bachelorstudenten Eva van der Wolf (22, Voeding en Gezondheid), Gerline van Beusekom (21, Biologie) en Floris Helmendach (20, Moleculaire Levenswetenschappen). ‘We hopen met een breed publiek in gesprek te gaan over de uitdagingen bij het oplossen van klimaatproblematiek’, zegt Helmendach. Naast studenten en medewerkers van WUR zijn ook andere Wageningers welkom bij het evenement.

De studenten organiseren het symposium in het kader van het honoursprogramma waaraan ze deelnemen. ‘We moeten iets organiseren voor onze medestudenten’, vertel Helmendach. ‘We waren al bezig met het thema klimaat. Toen dachten we: wie is de best mogelijke gast om daarvoor uit te nodigen? Frans Timmermans! Hij is de meest invloedrijke persoon op het gebied van klimaatbeleid. Toen hebben we een uitnodiging gemaild en na wat heen en weer bellen en mailen kregen we te horen dat hij komt.’

Frans Timmermans is als Eurocommissaris onder meer verantwoordelijk voor de Green Deal, die ervoor moet zorgen dat Europa in 2050 een netto-uitstoot van nul broeikasgassen heeft.

Pitches en vragen

Tijdens het symposium zullen drie honours-studenten elk in drie minuten een beleidsplan pitchen aan Timmermans en het publiek, bijvoorbeeld voor energiebeleid of beleid voor duurzame voedselproductie. Tussen de pitches door kan het publiek vragen stellen, vertelt Van Beusekom. ‘Uiteraard hebben wij ook een aantal vragen opgesteld voor Frans Timmermans. Bijvoorbeeld over de transitie naar hernieuwbare energiebronnen. Die vereist veel zeldzame grondstoffen voor bijvoorbeeld accu’s van elektrische auto’s en zonnepanelen. Veel van die grondstoffen komen uit China. Wij zijn benieuwd of hij denkt dat de energietransitie zal leiden tot een grotere afhankelijkheid van China.’

Verrassing

Dat Timmermans ‘ja’ zei op de uitnodiging, kwam als een verrassing voor de studenten die het symposium organiseren, vertelt Helmendach. ‘We hadden het absoluut niet verwacht. Die man zal honderd uitnodigingen per dag krijgen. Dat hij hierheen komt, vinden we heel bijzonder en eervol.’

Het symposium is op 7 december vanaf 18.00 uur in lokaal C0222 in Forum. Er is ruimte voor 225 gasten. Aanmelden en een vraag indienen kan hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.