Smaken van WUR: herfstige pompoentaart

Guido Camps deelt een recept voor een herfstige pompoentaart.
Guido met pumpkin pie. Foto Guido Camps

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Guido Camps (39), onderzoeker Humane Voeding en OnePlanet, deelt een recept voor een herfstige pompoentaart.

‘In Amerika hebben ze de onbegrijpelijke gewoonte om eerst een taartkorst te bakken, die vervolgens te vullen met appel, kersen of zoete aardappel en daarna weer in de oven te doen. Het resultaat is een zoete dubbel-gebakken taart die amper snijdbaar is. In het najaar kun je in de VS ook geen stap zetten zonder een product met pumpkin spice tegen te komen, van latte tot body lotion. Van origine wordt deze kruidenmix gebruikt voor de pompoentaart. Deze pompoentaart is een écht najaarstoetje, en goed om een keer te maken, al was het maar om daarna weer gewoon appeltaart te bakken.’

‘Ik geef mijn studenten de mogelijkheid om taartrecepten aan te vragen tijdens de cursus. Daar maak ik geheime Brightspace-modules voor. Verrassend genoeg zijn de Amerikaanse-stijl-taarten daar altijd erg populair.’

Ingrediënten

Korst:

 • 115 gr boter
 • 150 gr bloem
 • mespunt zout
 • theelepel suiker
 • enkele eetlepels koud water

Vulling:

 • flespompoen
 • blikje gecondenseerde melk
 • 1 ei
 • 3 grote eetlepels bruine suiker
 • koek- en speculaaskruiden
 • vanille
 • zout

Gebruik voor dit recept een kleine taartvorm

Bereiding

Korst:

 1. Doe de bloem, boter, suiker en zout in een foodprocessor (alternatief: meng met de handen) tot het eruit ziet als een soort zand. Voeg daarna druppelsgewijs water toe tot het deeg een mooie homogene bal is. Doe het deeg in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
 2. Rol het deeg uit, doe het in de vorm en maak een mooi randje met je vingers. Laat het hierna weer even rusten in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het deeg in 2 stappen: eerst blind (dus met bakbonen of iets anders om tegendruk te geven, en daarna leeg, beide keren ongeveer 10 minuten, totdat zowel rand als bodem droog ogen.
Het taartdeeg in de bakvorm. Foto Guido Camps

Vulling:

 1. Snijd de pompoen in stukken in doe deze in een afgesloten schaal in de magnetron gedurende ongeveer 6 minuten om deze gaar te stomen. Laat afkoelen, verwijder de schil en pureer.
 2. Meng de pompoenpuree met een ei, gecondenseerde melk, bruine suiker, zout, vanille en kruiden. Roer door. De hoeveelheid kruiden is afhankelijk van hoe erg je de pompoen wilt proeven ten opzichte van de kruiden.

Vul nu de voorgebakken vorm met de pompoenvulling en schuif de taart terug in de oven. Mocht de rand van het deeg gaan verbranden dan moet je deze even beschermen met wat aluminiumfolie. Bak de taart tot het midden van de taart stevig is, ongeveer 35 minuten.

Om te voorkomen dat de korst verbrandt, kun je die inpakken met folie. Foto Guido Camps

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.