Column Steven: Een nieuw hoofdstuk

‘De thesis heeft zesendertig joekels van studiepunten. Waar moet ik beginnen?’
Steven Snijders

Twee nieuwe vakken. Een nieuw begin, een nieuw hoofdstuk. De Course Guide lezen, groepsgenoten identificeren, nieuwe collegezalen lokaliseren. De eerste dagen van een nieuwe academische periode zijn volle dagen met soms wel honderd nieuwe gezichten. Sommige van die gezichten hebben substantiële invloed op je kwaliteit van leven. Zoals die van de docent. Behalve esthetisch, vooral didactisch. Die docent heeft een doordacht programma voor je gemaakt, goed voor zes studiepunten. Colleges met een begin, middenstuk en een slot.

Tenminste, zo ging het. Dat is nu voorbij, misschien voorgoed. Al mijn vakken zijn afgerond. Enkel nog de thesis en een stage. En die thesis heeft zesendertig joekels van een studiepunten. Op dag één van periode 2 is mijn Google Agenda één grote witte streep. In plaats van een volle dag met afspraken, kijk ik in mijn eentje naar een leeg worddocument. Een nieuw hoofdstuk, letterlijk, maar welk? Waar moet ik beginnen?

Als ik de verhalen van de thesisoverlevenden mag geloven, kan het zwaar zijn. Eenzaam. Ingewikkeld. De thesis is een rupsje-nooit-genoeg dat alle tijd, energie en creativiteit opslokt. Sommige thesistaken leveren niet direct resultaat op, maar kosten wel veel tijd. Zoals wetenschappelijke papers scannen op relevantie en vervolgens afkeuren.

Als ik de verhalen van de thesisoverlevenden mag geloven, is de thesis een rupsje-nooit-genoeg dat alle tijd, energie en creativiteit opslokt

Na een dag thesiswerk vraag ik me af: ben ik eigenlijk goed op weg, doe ik wat ik moet doen? Bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal of een lesprogramma waarbij je dingen kan afvinken, vertel ik het mezelf maar: yup, Steven, goed gedaan vandaag. Tegen mezelf praten, word ik al gek?

Inhoudelijk komt die thesis linksom of rechtsom wel goed. Behalve als een thesisproject, zie ik deze 36 studiepunten ook als mijn eigen Project Sanity: mentaal in goede staat blijven. Genoeg rust pakken en niet bezuinigen op tijd met vrienden en sporten. Ook neem ik mij voor om een playful attitude te houden. Het hoeft niet in één keer goed. Ook dit thesislevel zal uitgespeeld worden, vallen en opstaan hoort daarbij.

Wat is voor jou cruciaal gebleken om jezelf mentaal stabiel te houden tijdens je thesis, of misschien PhD? Tips en ervaringen zijn welkom!

Steven doet een master Economie en Beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Meer columns:

Tags:
#thesis

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Hoe fanatiek/slim/goed/aardig je begeleider ook is, neem je telefoon niet op in het weekend als ‘ie belt! Negeer het! 😉 Weekend is om uit te rusten.