Van machteloze toeschouwer naar redder in nood

Tips & tricks tijdens workshop ‘active bystander' van SafeTEA Challenge.
Ook zonder superkrachten kun je in actie komen Ook zonder superkrachten kun je verschil maken. Foto Yulia Matvienko via Unsplash

In de trein, in de kroeg, in de supermarkt en met een beetje pech zelfs op de uni of je vereniging: overal kun je getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag. Kijk je weg, of grijp je in? En hoe dan? Daar ging de derde SafeTEA Evening over. Resource mocht aanschuiven.

Social SafeTEA is een initiatief van het Student Service Center, in het kader van ‘feel safe at WUR’. Het bestaat uit een combinatie van online challenges en bijeenkomsten op de campus. Active bystander is typisch zo’n onderwerp om live mee kennis te maken, bleek tijdens de workshop. Want hoe pak je dat aan; ingrijpen in een bedreigende of ongemakkelijke situatie? Breng je jezelf niet in de problemen?

Dronkenlap

Van de aarzelingen van de circa vijftien deelnemende studenten aan het begin van de sessie, was anderhalf uur later amper meer iets te merken. In een afsluitend rollenspel maakten ze samen al improviserend, maar als een geoliede machine, korte metten met grensoverschrijdend gedrag. Het betrof semi-agressief dronkenmansgedrag, overtuigend neergezet door een van de deelnemers. Je kent het wel: zo’n dronkenlap die na de laatste ronde op hoge toon nog een drankje eist. Maar het had net zo goed een situatie kunnen zijn waarin iemand opdringerig dicht op een ander gaat staan. Of waarbij een treinpassagier een mede-passagier lastig valt. Of de zoveelste die aan het (kroes)haar van je vriendin wil zitten – de deelnemers noemden uiteenlopende situaties die ze regelmatig meemaken.

Goed gevoel

De oefening tegen ‘de dronkenlap’ gaf een goed gevoel, vertelden ze. Voor het slachtoffer omdat hij zich gesteund voelde om uit een benarde situatie te komen. Voor de omstanders omdat in actie komen veel beter is voor je zelfrespect dan machteloos toekijken. Zelfs de ‘dronkenlap’ had de interventie wel als oké ervaren, gaf hij aan: de active bystanders hadden hem op een handige manier afgeleid en meegenomen naar een plek verderop, zodat hij kon inbinden zónder gezichtsverlies te lijden of lastige confrontaties aan te gaan. Zo voorkom je dat een situatie escaleert.

Vervolg

Workshopleider Sergi Domenech-Carbo kon tevreden zijn: zijn tips waren ‘geland’, de studenten pasten ze prima toe. En dat is goed nieuws voor iedereen die ooit in de buurt van een van deze vijftien mensen de pech heeft om te worden lastiggevallen: waarschijnlijk sta je er dan niet alleen voor, schat Resource zo in. Uiteraard kunnen WUR en wereld nog veel meer active bystanders gebruiken. Studenten of WUR-medewerkers die nieuwsgierig zijn geworden en ook willen leren hoe je als active bystander nare situaties kunt ombuigen zonder je eigen veiligheid in gevaar te brengen: Domenech-Carbo faciliteert met alle plezier nog meer sessies hierover. Aarzel niet hem een e-mail te sturen.

Wie zich nog wil aansluiten bij het Social SafeTEA programma heeft tot eind december, met de laatste twee SafeTEA Evenings op 29 november en 7 december.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.