[De Neus] XR start trekker-crowdfunding  

Nieuws met een luchtje.

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion Wageningen (XR) is een crowdfunding gestart om trekkers aan te schaffen. ‘We hebben bij de boerenprotesten gezien hoe handig trekkers zijn als je een punt wilt maken.’

‘Als wij met vijftigduizend man een klimaatmars organiseren in Amsterdam, krijgen we even aandacht, maar die ebt na een dag helaas alweer weg’, zegt Annewil Leven (bachelorstudent Biologie) namens XR. ‘Met soep over kunst gooien, schrikken we toch een deel van onze linkse achterban af. En vastlijmen aan talkshowtafels komt helaas ook niet zo sterk over als gehoopt. Maar zodra boerenactivisten de snelweg blokkeren met trekkers en daar mest uitrijden, is er veel meer ophef en aandacht. Daardoor wordt de discussie langer en breder gevoerd. Uiteindelijk werd er zelfs iemand aangesteld om naar ze te luisteren! Wij willen ook dat Remkes naar ons luistert! Daarom halen we geld op voor een kleine trekker-vloot.’

De actiegroep hoopt dit jaar nog tien John Deere’s aan te schaffen. ‘Tweedehands natuurlijk, dat is een stuk duurzamer’, aldus Leven. Waarom John Deere’s? ‘Het oog wil ook wat! Bovendien kan het helpen voor de intersectionele steun van boeren voor de klimaatbeweging. We hopen dat boeren onze trekkers zien en denken: “poah wat n mooi ding.” Klimaatverandering treft ons allemaal, dus we moeten solidariteit tonen.’

Daarnaast zijn trekkers gewoon heel handig, zegt Leven. ‘Ik heb zelf een grote moestuin, dat is best hard werken. Met een trekker is het een stuk beter te doen.’

XR Wageningen gaat ook andere boeren-actietactieken van stal halen. ‘De vlag op z’n kop zie je overal wapperen’, zegt Leven. ‘Iedereen weet dat die staat voor ontevredenheid van boeren met het beleid. Wij zijn ook ontevreden, maar we zijn geen boeren. Wij gaan de vlag een kwartslag draaien. Dan denkt men: die zijn óók ontevreden, maar het zullen geen boeren zijn! Of dat ze in Frankrijk zijn, dat kan natuurlijk ook.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.