Verschillende rentes op studieschuld bij oude en nieuwe stelsel

De rente op de studieschuld stijgt in januari. Niet iedereen merkt dat direct.
Foto: Shutterstock

Eerder deze maand werd bekend dat de rente op studieschulden in januari stijgt, waardoor het maandbedrag van aflossers omhoog gaat. Volgend jaar zullen de tarieven naar alle waarschijnlijkheid sneller stijgen. 

Nu de rente op studieschulden voor het eerst in jaren boven de nul procent uitkomt, wordt duidelijk dat niet elke student hetzelfde tarief gaat betalen. Voor studenten in het nieuwe leenstelsel gaat de rente 0,46 procent bedragen, iets meer dan eerder werd voorspeld. Voor (oud-)studenten die nog onder het oude stelsel vallen, wordt de rente vanaf 1 januari bijna viermaal zo hoog: 1,78 procent.

140 duizend (oud)studenten

Het ministerie benadrukt dat de rentestijging per 1 januari 2023 nog niet direct zal gelden voor alle (oud-)studenten. DUO zet de rente immers steeds voor vijf jaar vast. Wie bijvoorbeeld dit jaar is begonnen met aflossen, betaalt nog vier jaar lang nul procent rente. Ongeveer 140 duizend (oud-)studenten zullen per 1 januari maandelijks meer gaan betalen, schat het ministerie.

Voor een student in het nieuwe leenstelsel met een resterende studieschuld van 20 duizend euro die nog 20 jaar moet aflossen, stijgt het termijnbedrag (tegen de rente van 0,46 procent) met 3,91 euro per maand. Wie nog onder het oude leenstelsel valt, betaalt 1,78 procent rente en dus 5,16 euro extra per maand.

Onheilspellend scenario

Studentenorganisatie ISO maakt zich zorgen. ‘Dit rentepercentage zal nu nog niet direct leiden tot serieuze financiële problemen’, schrijft voorzitter Terri van der Velden in een persbericht. ‘Wel zien we een onheilspellend scenario voor ons waarin de rente de aankomende jaren de pan uit gaat rijzen.’ Ze pleit daarom voor een maximaal rentepercentage op studieschulden. Van der Velden: ‘Het zou een verademing zijn om te weten dat het blok aan je been niet oneindig kan groeien.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.