Bloemenzee langs Droevendaalsesteeg

Duizenden bolletjes de grond in voor een kleurrijk voorjaar op de campus.
Plantmachine poot langs Droevendaalsesteeg bloembollen onder het gras. Foto: Resource.

Een bollenplant-machine tilde onder toeziend oog van ecoloog Wieger Wamelink vanochtend het gras op tussen het fietspad en de weg langs de Droevendaalsesteeg tot en met de Bornsesteeg. Eronder pootte die bloemenbollen. Na een uur was er al niks meer van te zien.

Dat moet in het voorjaar helemaal anders zijn. Wamelink bedacht dat het nog steeds wel wat kleurrijker en biodiverser kon op de campus. Binnen een week had hij via crowdfunding – met steun van onder meer de afdeling Vastgoed, de raad van bestuur, Plant Science Group en Groen Beheer – voldoende geld binnen geharkt om het gras langs het fietspad aan de Droevendaalsesteeg vanaf de Mansholtlaat tot en met de Bornsesteeg voor te bereiden op een bloemenzee in het vroege voorjaar.

Tuin-guerrilla

Wamelink: ‘We gebruiken een wildmengsel. Dus bollen die kunnen verwilderen, zoals je dat vroeger in een stinzenbos had. Dat waren bossen in Friesland bij oude landgoederen. De eigenaren hadden veel geld en wilden hun bos aankleden. Dat deden ze door veel bolletjes te poten zodat ze in het voorjaar al bloeiende planten hadden. Denk aan botanische tulpen, krokussen, speenkruid, sneeuwklokjes. Dat gaan wij nu ook doen om de campus kleurrijker te maken. Daar is behoefte aan: er was onlangs al een soort ‘tuin-guerrilla’ gevoerd waarbij studenten stiekem bollen plantten. Ik vind dat ze gelijk hebben. En die strook gras hier ligt toch maar een beetje niks te doen. Dus ik dacht: daar kunnen we wat moois van maken.’

Om een uur of negen start de bollen-plantmachine met het planten. Het lijkt op kunstmest strooien. Achter de tractor zit een bak met bloembollen. Eronder zit een apparaat met stalen ‘plantvoeten’ die de grasmat optillen en de bolletjes vijf centimeter onder de grond stoppen. Daarna legt de machine de grasmat terug. Aan het einde van de dag lijkt het of er niks is gebeurd. ‘Je krijgt straks in het voorjaar een bloeiende  bloemenzee langs de Droevendaalsesteeg’, voorspelt Wamelink. ‘Eerst komen de sneeuwklokjes en de winterakonieten, dan speenkruid, krokussen en daarna de botanische tulpen; het wordt een prachtige langdurige bloei vanaf het vroege voorjaar tot en met mei.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.