De Neus: Adema: ‘Werk en privé gaan prima samen’

Resource interviewde de nieuwe landbouwminister over het combineren van werk en gezin.
Foto ANP/Robin Utrecht

Piet Adema is sinds vorige week de nieuwe minister van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV). Een grote stap vooruit in zijn carrière, eerder was hij onder meer waarnemend burgemeester van Achtkarspelen en voorzitter van Schoonmakend Nederland, de branchevereniging van schoonmaak- en glazenwasserijbedrijven.

Resource sprak Adema na afloop van het stikstofdebat in de Tweede Kamer. Gekleed in een hemelsblauw pak van Oger, knap gecombineerd met een ton-sur-ton Corneliani-stropdas zag hij er zelfs na een verhit debat nog fabulous uit.

Minister Adema, u heeft vier kinderen. Hoe denkt u het ministerschap te gaan combineren met uw gezin?
Dat is inderdaad een uitdaging. We hebben een huishoudster aangesteld om doordeweeks voor de kinderen te koken en mijn vrouw neemt een mamadag op vrijdag. Het zal voor iedereen aanpassen zijn, maar mijn kinderen zijn gelukkig allemaal volwassen dus we hopen dat deze nieuwe situatie snel went.’

Wat vindt uw vrouw hiervan?
Ze moest wel even slikken, ik ben nu natuurlijk wel echt de kostwinner in huis. Ze zal een deel van het huishouden op zich moeten nemen.’

Heeft u altijd ingezet op carrière maken of heeft u ook overwogen om na de komst van de kinderen thuis te blijven?
Eerlijk gezegd stond mijn loopbaan voor mij altijd op één, maar dat was niet makkelijk. Mijn ouders pushten me om veel thuis te zijn, zij zijn van mening dat vaders gewoon thuis moeten zijn voor de kinderen. Ik ben blij dat ik in mijn mannencirkel goed over dit soort issues kan praten, die groep is echt empowering.

U was eerder voorzitter van de branchevereniging van schoonmaakbedrijven. Wat neemt u mee uit die functie?
‘Ik heb daar geleerd dat, wat voor bende het ook is, het altijd weer schoon te krijgen is met de juiste tools en inzet. De hele Veluwe ligt vol met stikstof, maar ik denk dat we dat weer schoon kunnen krijgen. Daarna is het een kwestie van zorgen dat we de nieuwe stikstofuitstoot opzuigen voor het uitgestoten wordt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.