De Bijbaan: Robin leidt rond

Robin Bredero is Campus Tourgids.
Foto: Guy Ackermans

Wie: Robin Bredero
Wat: groepen rondleiden op de campus
Waarom: er valt veel interessants te vertellen over de campus
Uurloon: 20 euro per uur

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld op bijzondere manieren verdienen. In deze rubriek brengen we bijzondere bijbanen in beeld. Dit keer Robin Bredero (28), masterstudent Bos- en Natuurbeheer en Etnobotanie, die de kost verdient als Campus Tourgids.

‘Er melden zich heel verschillende groepen voor een rondleiding, denk aan businesspartners van de universiteit, delegaties van overheden, alumni van de universiteit of middelbare scholieren. Ik heb een keer medewerkers van het ministerie van Landbouw van Zuid-Korea rondgeleid. Een rondleiding duurt een uurtje en de inhoud hangt een beetje af van de groep. Bij zakenrelaties focus ik meer op de bedrijvigheid op de campus. Als het aankomende studenten zijn, vertel ik ook over het studentenleven. Scholieren zijn vooral aan het rondrennen en willen eigenlijk hamburgers eten. Echt leuk zijn de groepen met internationale gasten die nooit eerder in Nederland zijn geweest. Die mensen moet ik echt in leven houden, want die worden telkens bijna van hun sokken gereden door fietsers.

Scholieren zijn vooral aan het rondrennen en willen eigenlijk hamburgers eten

‘Tijdens een tour vertel ik over de geschiedenis van de universiteit, maar ook over actuele Wageningse onderwerpen. De duurzaamheid van de campus komt ook aan bod. We hebben bijvoorbeeld een warmte-koude-opslag: overvloedige warmte wordt ’s zomers 90 meter onder de grond gepompt en ’s winters weer omhoog gehaald. En er zijn zoveel leuke feitjes te vertellen over de gebouwen, bijvoorbeeld hoe de namen samenhangen met de architectuur of het gebruik: Omnia betekent alles en dit gebouw is de grote centrale ontmoetingsplek en het gebouw Lumen heeft veel glas en lichtinval. Ik vertel ook over foutjes in de ontwerpen van gebouwen: Atlas had van buiten beplant moeten zijn, maar het risico was te groot dat de planten het beton zouden aantasten. En weet je waarom de wc’s in Leeuwenborch zo raar verspreid zijn? Omdat ze – naar verluidt – eerst niet op de bouwtekening stonden.

‘Als campusgids representeer ik de universiteit. Soms vind ik het lastig om mijn persoonlijke mening voor me te houden, zeker als mensen ernaar vragen. Bijvoorbeeld naar alle bedrijven die op de campus zitten. Ik zelf heb daar bedenkingen bij, maar ik kan wel goed uitleggen waarom WUR ervoor kiest.’

Ben jij of ken jij iemand met een bijzondere bijbaan? Stuur een mailtje naar steven.snijders@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.