Column Ilja: De eeuwige bachelor

Het wordt tijd om de vloer te geven aan de post-corona generatie.

Iedereen in de studievereniging die een vrije kamer, bed of bank over heeft, wordt opgetrommeld om het tekort aan slaapplekken voor beginnende studenten op te vangen. Het kamertekort is dit jaar goed te voelen – zelfs de jongen uit Friesland die bij mij belandt, blijkt geen prioriteit te zijn bij Idealis. ‘Als ik één kilometer verder weg had gewoond, had ik wel voorrang gehad’, zegt hij. Hij mocht niks zeggen over de introductieweek van zijn studentenvereniging, maar kwam terug onder de modder, met takken en bladeren in zijn haar, krassen op zijn armen. ‘En ik heb een week lang op brood geleefd, dus een warme maaltijd is heel fijn.’ Ik heb een simpel pastagerecht gemaakt. Hij kijkt naar mijn bord. ‘Ga je dat nog opeten?’

Als inmiddels zesdejaars (ergens halverwege veranderde ik van studie) ben ik een bron van rust voor de eerstejaars die hier over de vloer is. Bovendien doen we dezelfde studie, dus speel ik deze paar weken voor alwetend informatiepunt. Het is een onafgebroken stroom aan vragen. Of ik dit weekend naar huis ga (nee), of ik thuis wel eens mis (ja), of ik weet waar het practicum van morgen over gaat (geen idee), of het belangrijk is om bij de colleges aanwezig te zijn (ja).

Ik speel deze paar weken voor alwetend informatiepunt

De vragen van onze frisse Fries geven me het gevoel dat ik na zo veel jaar aan bachelorvakken alle stof al een keer voorbij heb zien komen. En ik mag natuurlijk mijn eigen studie in mijn eigen tempo doen, maar op een gegeven moment is het wel goed geweest. En niet alleen qua studie.

Ik ben een reliek uit pre-coronatijden. Een groepsgenootje vraagt me of ik nog vóór de eeuwwisseling ben geboren. Vroeger hadden we nog Blackboard in plaats van Brightspace. We mochten nog roken in klaslokalen… Ik denk dat het hoog tijd is om hier zo snel mogelijk af te ronden en om de vloer te geven aan alle post-corona studenten en aan iedereen die ná de eeuwwisseling is geboren. Even een datum prikken voor mijn afstuderen.

Ilja Bouwknegt is 23, bachelorstudent Bos- en Natuurbeheer, is actief bij studievereniging WSBV Sylvatica en doet ’s nachts wel eens vleermuizenonderzoek.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.