Tuin met binnenwereld

Tussen Omnia en Orion zit beweging in de aanleg van de nieuwe tuin.
Foto: Resource.

Er verrijst een nieuwe tuin tussen Omnia en Orion. Het moet een beschutte plek worden waar werelden elkaar ontmoeten.

De tuin is ontworpen door oud-WUR-studenten Landschapsarchitectuur Thamar Zeinstra en Raidun Schott, onder begeleiding van landschapsontwerper Martine van Moûrik. De studenten liepen stage bij Wageningen Environmental Research en kregen de opdracht een tuin te ontwikkelen op basis van NL2120. Dat is de kaart die WUR ontwikkelde van Nederland over een eeuw vanuit het perspectief van landbouw, biodiversiteit, duurzame energie, water of de circulaire economie.

Schott: ‘We hebben als basis vier grondlichamen ontworpen die langzaam omhoog komen waardoor in het midden een binnenwereld ontstaat waar een beschutte plek is om te recreëren. Studenten, medewerkers van de business strip en medewerkers van WUR ontmoeten elkaar hier. De kaart NL2120 zie je onder meer terug door de wadi die we in het midden hebben gemaakt, het principe water. Er wordt zichtbaar hoe het watersysteem werkt; in de zomer is het droog en in de winter juist nat. Ook staat de tuin in verbinding met de natte tuin van Omnia omdat onze tuin laag en nat begint.’

De twee vaste fietsen waarmee bezoekers een fontein in gang kunnen zetten, zijn inmiddels geplaatst en er komen ‘zonnebanken’ om apparaten aan op te laden. De inheemse beplanting is ingelegd, waaronder kruidenrijk grasland en bloemrijk hooiland, soms gemixt met vaste planten zoals duizendblad. De tuin is waarschijnlijk begin november klaar, de opening komend voorjaar.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.