[De Neus] WUR wil fors krimpen

Nieuws met een luchtje.

Waar de drie andere technische universiteiten (TU) in Nederland laten weten fors te willen groeien, maakt WUR een tegenovergestelde beweging.

TU Delft wil groeien naar maar liefst 40.000 studenten (nu ruim 27.000), Eindhoven wil een verdubbeling in acht jaar. ‘We staan als samenleving voor grote uitdagingen die studenten moeten helpen oplossen: stikstof, klimaat, energietransitie, verstedelijking, grondstoffen en zo is er een lange lijst. Het bedrijfsleven schreeuwt om afgestudeerden van onze TU’s,’ laat een woordvoerder van 4TU weten. WUR wil echter niet mee in deze beweging en zet juist in op minder studenten. Rector Arthur Mol : ‘Natuurlijk voelen ook wij het bedrijfsleven aan ons trekken. Ik hoorde zelfs dat bedrijven op de campus de net-afgestudeerden die Omnia uitlopen met hun diploma aanspreken en lokken met fantastische arbeidsvoorwaarden. En natuurlijk zien wij ook de gigantische uitdagingen waar we voor staan, maar we hebben heel veel alumni die daar aan kunnen bijdragen.’

In het vorige academische jaar had Wageningse universiteit in totaal 13.676 studenten, van wie 5.904 bachelorstudenten, 7.249 masterstudenten en 523 bijvak- en uitwisselingsstudenten. Van al deze studenten zijn er 3.186 internationaal. Daarnaast waren er ook nog 2.317 PhD-kandidaten. En daar zullen Nederland en de wereld het mee moeten doen, aldus Mol.

Wij kunnen onze studenten uitlenen aan Delft of Eindhoven. Zo helpen we elkaar. Dat vind ik ook echt Wagenings

‘Studenten vinden nu al amper een woning, in Resource is een schrijnend verhaal te lezen van twee Italiaanse studenten op één kamer. Kun je je dat voorstellen? Wat wil het bedrijfsleven van ons? Dat we Wageningen tot aan Ede volbouwen met studentenflats? En hoe zit het met de onderwijskwaliteit, willen wij alleen high potentials, een soort Harvard aan de Rijn? En de werkdruk van docenten? Nee, wij willen eerder fors krimpen, onze krimpstrategie zullen we binnenkort presenteren.’ Mol stelt nog wel een compromis voor. ‘Wij kunnen onze studenten uitlenen aan Delft of Eindhoven. Wordt het hier wat behapbaarder en kunnen de universiteiten in de Randstad aan hun groeidoelstellingen voldoen. Zo helpen we elkaar. Dat vind ik ook echt Wagenings.’

Nadat bovenstaande tekst via-via onder ogen was gekomen van de woordvoerder, kregen we nog een aanvulling. ‘De krimpstrategie is een van de scenario’s. Er kan best nog een onderwijsgebouw bij op de campus met kleine kamertjes om in te wonen. Gezellig.’ 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.