Smaken van WUR: Kimchi

Dania Lyew, masterstudent Food Safety uit Panama, deelt een recept voor kimchi.
Dania Lyew, masterstudent Food Safety uit Panama

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Dania Lyew, masterstudent Food Safety uit Panama, deelt een recept voor kimchi (Koreaanse ingelegde groenten).

‘Ik heb zes jaar in Zuid-Korea gewoond, waar ik Voedingswetenschappen studeerde en het bijgerecht kimchi leerde maken. Nadat ik naar Nederland verhuisde, miste ik kimchi het meest. Daarom besloot ik het zelf te gaan maken. Als het regent vind ik het fermenteren van de groenten een heerlijk huiselijk klusje om te doen en omdat de luchtvochtigheid dan hoger is, gaat het ook nog eens extra goed.’

Ingrediënten voor 2 potten kimchi:

2 Chinese kolen
175 gram grof zeezout
10 teentjes knoflook
1 ui
1 volle eetlepel geraspte gember
4 eetlepels Koreaanse pepervlokken
12 gram rijstebloem
1 appel
1/3 kopje pruimensap
100 ml water
2 eetlepels gefermenteerde sojapasta (of 50 ml vissaus voor de niet-veganistische versie)
500 g witte rammenas of radijs, julienne gesneden
2 eetlepels gochujang-pasta of hete pepersaus
5 lente-uitjes, in ringen gesneden
½ wortel, julienne gesneden
1 witte ui
1 kleine prei, in ringen
2 gesteriliseerde inmaakpotten of weckpotten

Bereiding

  1. Snijd de kolen in vieren en verwijder de harde kern. Snijd vervolgens de parten in hapklare stukjes. Was de kool onder koud water en laat uitlekken. Strooi zout over de kool en wrijf dit kort in. Voeg water toe tot de bladeren volledig bedekt zijn en laat het geheel twee uur staan, waarbij je elke half uur even roert;
  2. Spoel de kool grondig af. De blaadjes moeten een licht-zoute smaak hebben, dus even proeven is handig. Mocht de kool te zout smaken, spoel dan nogmaals. Laat de kool uitlekken en begin ondertussen aan de kimchipasta;
  3. Meng de rijstebloem met het water en breng het al roerend aan de kook. Laat afkoelen onder af en toe roeren om te voorkomen dat er een vel op komt;
  4. Meng de ui, knoflook, gember, appel en gefermenteerde sojapasta (of vissaus) met een blender tot een pasta. Voeg de afgekoelde rijstebloempap en de pepervlokken toe. Roer goed door en voeg de lente-ui, de rammenas, wortel en prei toe;
  5. Roer de kimchipasta door de kool en wrijf het vervolgens goed in de bladeren. Deze  moeten helemaal bedekt zijn met de pasta. Vul de potten met het koolmengsel, de kimchi, en druk het goed aan. Vul de potten tot ongeveer twee en een halve centimeter onder de rand. Zorg dat de kimchi goed met pasta bedekt is, dan is deze langer houdbaar. Sluit de potten;
  6. Bewaar de potten een of twee dagen bij kamertemperatuur. Open de potten na een dag en druk de groenten goed aan. Sluit de potten opnieuw zorgvuldig en bewaar ze vervolgens in de koelkast of buiten. Kimchi is makkelijk te maken, maar niet makkelijk om vanaf te blijven! Toch is dat wel beter, want na twee of drie weken smaakt de kimchi het lekkerst.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.