Gezocht: kamers voor 70 uitwisselingsstudenten

Vlak voor het begin van het collegejaar zijn veel uitwisselingsstudenten nog kamerloos.
Sterflat Dijkgraaf. Foto Joris Schaap

Twee weken voor de start van het collegejaar hadden 100 van de 270 uitwisselingsstudenten die in september in Wageningen beginnen, nog geen kamer gevonden. Dertig van hen gaan nu een kamer delen in Dijkgraaf.

WUR reserveert elk jaar honderden kamers bij Idealis voor nieuwe internationale studenten, zodat die met prioriteit een kamer kunnen krijgen. Voor internationale uitwisselingsstudenten geldt die prioriteit niet, maar doorgaans is dat geen probleem: zij kunnen in onderhuur terecht bij WUR-studenten die zelf naar het buitenland gaan. Dit jaar lijkt dat een groot deel van de uitwisselingsstudenten echter niet te lukken: zo’n honderd uitwisselingsstudenten hadden twee weken voor de start van het collegejaar nog geen kamer gevonden in Wageningen.

In juli en augustus kwamen er bijzonder veel advertenties van inkomende uitwisselingsstudenten langs op Facebook waarin ze aangeven met spoed op zoek te zijn naar een kamer, vertelt Ingrid Hijman, hoofd van het Student Service Center. ‘Om te zien om hoeveel mensen het ging, hebben we toen alle inkomende uitwisselingsstudenten een mail gestuurd. Toen bleek dat er honderd nog geen kamer hadden gevonden. We beseften: er gaat iets mis in de markt, want dat zijn er wel heel erg veel.’

Kamer delen

Idealis had nog vijftien beschikbare kamers op Dijkgraaf over. ‘Die hebben we meteen gereserveerd voor deze groep’, vertelt Hijman. ‘De brandweer heeft Idealis toestemming gegeven om daar tijdelijk twee studenten een kamer te laten delen. In die kamers zullen in totaal dus dertig studenten worden gehuisvest. We gaan goed in de gaten houden hoe dat gaat.’ Ook heeft het Student Service Center een oproep geplaatst op intranet met de vraag of medewerkers misschien tijdelijk een uitwisselingsstudent in huis kunnen nemen. ‘Vooralsnog heeft dat niets opgeleverd. Maar al kan maar één iemand een student tijdelijk in huis nemen, dan is dat al mooi. Alle kleine beetjes helpen’, aldus Hijman. WUR-studenten die op uitwisseling gaan naar het buitenland hebben een mail gekregen met de vraag om hun kamer onder te verhuren aan inkomende uitwisselingsstudenten en ook de internationale studentenvereniging ESN probeert kamerloze uitwisselingsstudenten aan een kamer te helpen met hun Roomswap platform.

Nieuw probleem

Normaal gesproken vinden inkomende uitwisselingsstudenten als vanzelf de weg naar kamers in onderhuur van uitgaande uitwisselingsstudenten, vertelt Hijman. ‘We hebben elk jaar zo’n duizend uitgaande studenten die op uitwisseling of stage gaan en vierhonderd uitwisselingsstudenten die binnenkomen. Uitgaande studenten bieden hun kamers aan in onderhuur en inkomende uitwisselingsstudenten gaan daarin. Dat ging eigenlijk altijd vanzelf goed, tot dit jaar.’ Wat er precies aan de hand is, is niet duidelijk, aldus Hijman. ‘We hebben geen signalen dat WUR-studenten niet meer naar het buitenland op uitwisseling gaan. Mogelijk zijn veel onderhuurkamers dit jaar vanwege de krapte op de kamermarkt aan Nederlandse studenten onderverhuurd? We horen ook wel dat aantal particuliere verhuurders nu Oekraïense vluchtelingen in huis hebben.’

Wat de oorzaak ook is, het is schokkend dat honderd uitwisselingsstudenten geen kamer kunnen vinden, aldus Hijman. ‘Dat moeten we als WUR echt niet willen. Waarschijnlijk gaat nu een groot deel van deze studenten niet aan WUR studeren. Dat is vooral heel vervelend voor de individuele studenten die hun studieplanning helemaal moeten aanpassen. Sommigen van hen hebben hun eigen kamer in hun thuisland al in onderhuur gedaan. Daarnaast is het ook slecht voor de relatie met onze partnerinstellingen. Als studenten van de partner niet meer in Wageningen kunnen studeren, dan kunnen onze studenten niet meer bij deze partnerinstelling terecht. We hopen uiteraard dat dit een tijdelijk probleem is, maar dat is lastig voorspellen omdat we geen grip hebben op wat er gebeurt op de onderhuur markt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.