Nieuwe Columnist: Ilja Bouwknegt

Student Bos-en Natuurbeheer schrijft over dagelijks (en nachtelijk) leven van een student.

Ilja Bouwknegt is 23, doet de bachelor Bos- en Natuurbeheer, is actief bij studievereniging WSBV Sylvatica en doet ’s nachts wel eens vleermuizenonderzoek.

Een paar jaar geleden verruilde Ilja het dorp Nijeveen in Drenthe voor Wageningen. Ze kwam deze kant op voor de studie Biologie. ‘Daar liep ik op gegeven moment een beetje vast. Ik was niet goed in de technische vakken. Biologen zien beleid vaak als iets zweverigs, maar beleid past juist goed bij mij. Bos- en Natuurbeheer is deels ecologie, deels beleid, dus vlak voor corona ben ik overgestapt naar die studie.’ Daar werd Ilja actief bij de studievereniging WSBV Sylvatica. ‘Ze vroegen me voor het bestuur als secretaris. Ik dacht: waarom niet? Ik had toch tijd over. Ik ben nog een half jaar voorzitter geweest en daarna heb ik meerdere commissies gedaan.’

Leuk type mens

Wageningen is een fijne plek om te wonen, vindt Ilja. ‘Ik kom uit een heel klein dorp, dus Wageningen is de grootste plaats waar ik heb gewoond, maar eigenlijk is het natuurlijk ook heel klein. Ik vind het leuk dat er veel natuur is. Ik woon in de buurt van de uiterwaarden. Ook houd ik van het type mens dat hier woont, al is het lastig om uit te leggen waar dat in zit.’

Vleermuisonderzoek

Een tijdje geleden stond er een oproep in de nieuwsbrief van WSBV Sylvatica. ‘Ze zochten mensen die wilden helpen met vleermuisonderzoek. Als een gebouw wordt verbouwd, moet er eerst worden gekeken of er geen vleermuizen zitten. Dat leek me wel leuk, dus nu ga ik soms mee om te helpen.’ Laatst moest ze daarvoor bijvoorbeeld naar een bejaardenhuis in de Achterhoek. ‘Het onderzoek moet je doen bij zonsopgang of zonsondergang, dus dan ben je midden in de nacht of ’s ochtends vroeg op pad met een batdetector: een apparaatje dat ultrasone geluiden van vleermuizen opvangt. Het is een leuk bijbaantje.’

1000 Hobby’s

Ilja schrijft daarnaast voor de Hinkelnymf, het tijdschrift van WSBV Sylvatica dat elk kwartaal verschijnt. Ze heeft dus al enige ervaring. ‘Ik ben in mijn leven aan tienduizend hobby’s begonnen en er weer mee gestopt. Het lijkt me nu bijvoorbeeld leuk om een bandje te beginnen. Ik kan een beetje zingen en ik speel klarinet, maar hoe begin je daar nou een bandje mee? Maar schrijven en tekenen heb ik altijd gedaan. Vooral voor mezelf, maar meestal wel al in een soort column-vorm.’ Voor haar Resource-columns wil Ilja over persoonlijke ervaringen schrijven. Dat kan over van alles gaan: van ouderdag tot haar huidige bijbaan als vleermuizenonderzoeker. ‘Dingen die ik zelf meemaak, waar ik tegenaan loop als student of in mijn dagelijks leven.’ Schrijven zit trouwens ook in de familie, vertelt Ilja: haar moeder schreef al columns voor de Meppeler Courant.

Lees de eerste column van Ilja hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.